Дългосрочни усложнения при диабет

Диабет е заболяване, което е седмото по ред причиняващо смърт на хората по целия свят. То е хронично заболяване, което се дължи на недостатъчното производство на инсулин от панкреаса, което води до повишени нива на кръвна захар. Съществуват няколко типове диабет: тип 1 и тип 2.

Диабет от тип 1 е заболяване, което започва още от детството. Изисква правилно и редовно лечение с инсулин, докато при диабет тип 2 заболяването се проявява в зряла възраст, но може да се контролира с помощта на различни лечения. И при двата вида могат да се получат дългосрочни усложнения, ако не се лекуват в ранен етап. Те са животозастрашаващи и дори могат да причинят смърт.

Дългосрочни усложнения при диабет

Тези усложнения са свързани основно със сърцето, кръвоносните съдове, нерви, очи и бъбреци. Те се развиват бавно, но могат да бъдат опасни. Единствения начин да се избегнат тези усложнения е да се запази нивото на кръвната захар под контрол.

– Сърдечно съдови проблеми.

Сърдечно съдовите проблеми могат да бъдат резултат от атеросклероза, която е стесняване на артериите, дължащо се на натрупване на плака. Тази плака се състои от калций, мазнини и холестерол. Това състояние може да предизвика запушване на артериите и инфаркт.

– Невропатия или увреждане на нерва.

Повишеното ниво на захар може да предизвика увреждане на стените на тънките капиляри. Това може да доведе до изтръпване на крайниците или пръстите на краката. Това състояние е много опасно, ако не се вземат навременни мерки.

– Нефропатия или увреждане на бъбреците.

Това е едно от най-големите усложнения на бъбреците. Тяхната основна функция е да пречистват кръвта от всички отпадъчни вещества, чрез урината. Поради излишната захар в кръвта, се увеличават нивата на токсините, което може да доведе до гадене, повръщане, лош апетит, умора, главоболие или подуване на краката.

– Увреждане на очите.

Излишъка на кръвна захар може да навреди на малките кръвоносни съдове на очите, което води до проблеми със зрението. Това може да доведе до възпаление на съдовете, което е причина за появата на диабетна ретинопатия.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *