Червена боровинка – инфекции на уринарния тракт

Червена боровинка e вечно-зелен храст-джудже. Обитава по-хладните райони на северното полукълбо. Тя бива широко разпространенa и култивиранa в САЩ и Канада. Не случайно се смята за суперхрaна, поради изключителното си богатство на фитонутриенти и качествени антиоксиданти.

В Северна Америка, коренното население (индианците) са първите, използвали чудотворните боровинки като храна. В началото ги изполвали за лечение на рани, като ги покривали с тях, способстващо за бързото им зарастване. Чероките смятали, че червените боровинки са символ на мир и приятелство. Още тогава направило впечетление, че тези плодчета са една от любимите храни на мечките (мечи-боровинки) – олицетворение на сила и мощ.

Името им произлиза от Пилигримите, на които клончетата заедно с плодчето наподобявали глава на жерав (,,crane”).

Червена боровинка е богата на витамин C, фибри, есенциални минерали, манган, витамин К и други важни микронутриенти. Съдържа богатство от антиоксиданти – полифеноли, фитохимикали, флаваноиди с позитиви върху сърдечно-съдовата система и имунитета, силен противораков агент.

Танините в тези храстчета имат противосъсирващ ефект и спомагат премахване на уринарни инфекции. Червените боровинки са богати на кварцетин, подсилващ действието на други антиоксиданти. Съдържат проантоцианиди, фенолови киселини и други органични киселини, антоцианини, тритерпеноиди.

Според проучвания 300 мл сок от червени боровинки предпазва от бактериални инфекции на пикочния тракт. Това се дължи на факта, че боровинките възпрепятстват захващането на бактериалните агенти по стените му. Друго проучване показва как малките червени плодчета повишават значително антиоксидантния капацитет на плазмата. Червените боровинки имат противовъзпалително действие, подобряват функцията на черния дроб.

Те са ниско калорични, но в суров вид са кисели и леко горчиви, което прави консумацията им трудна – предпочитат се във вид на сладко, плодови сокове, подсладени и осушени.

Богати са на органични киселини, понижават честотата на образуване на бъбречни камъни. Това се дължи на факта, че някои редуцират йонизирания калций.

Съдържащите се в боровинките флавоноиди и полифенолови компоненти намалят нивата на лошия (LDL) холестерол, като заедно с това повишават нивата на добрия (HDL). Това редуцира натрупването на плаки по кръвоносните съдове, като предпазва от инфаркти и инсулти. Червените боровинки възпрепятсват увредата на мозъчни клетки.

В миналото са се използвали за лечение на треска, храносмилателни проблеми, подути жлези, депресия, умора, скорбут (богати са на витамин C). При дълги преходи корабите се натоварвали с боровинки, които да предпазят екипажа от липса на витамин C, поради еднообразната храна.

Антиоксидантите в тях (проантоцианиди – тип флавоноиди) неутрализират свободните радикали и понижават оксидативния стрес върху клетките, причинен от фактори като ултравиолетови лъчи, замърсена въздушна среда, цигарен дим, радиация (предизвикват стареене на клетките). Колкото по-червени са боровинките, толкова по-богати на антиоксиданти са те.

Най-голям е интереса към червените боровинки, породен от свойствата им да предотвратяват и намалят инфекциите на уринарния тракт, особено при чести и упорити инфекции.

Редовната консумация на тези плодчета пречи на захващането на бактериите за епителните клетки от лигавицата на пикочния тракт. Голяма заслуга тук се придава на съдържащите се в тях проантоцианиди (анти-адхезивни фактори). Така, възпрепятствани, инфекциозните пречинители са подтиснати и това пречи на колонизацията им, и бързото развитие (пикочен мехур, уретра). Най-честия причинител на такива уро-инфекции е E.coli.

Тя продуцира елементи (адхезини), служещи за прикачване към клетките и бързо развитие. На този процес се противопоставят някои от компонентите в състава на червените боровинки (фруктоза + полимерен компонент + органични киселини + фибри).

Преди време се е смятало, че червените боровинки възпрепятстват инфекциите на отделителната система, като увеличават киселинността на урината. Бактериите се развиват оптимално при алкална среда – така техните функции биват подтиснати.

Допълнително урината се обогатява на хипурова киселина с анти-бактериален ефект и действие (E.coli).

Червена боровинка намаля миризмата на урината.

Профилактиката на инфекциите на уринарния тракт е от изключително значение, тъй като една нелекувана инфекция би могла да се разпространи към бъбреците, с евентуално тяхно хронично увреждане.

Червените боровинки предпазват от бактериална инвазия, но не са толкова ефективни при вече настъпила такава. Това ги прави подходящи като средство за профилактика. При редовна консумация се повишават нивата на салицилова киселина в тялото, с противовъзпалителен и антираков ефект.

Проучване показва как при група хора приемали голямо количество сок от боровинки адхезивността на E. coli в уринарния тракт значително намалява, докато при групата приемала само вода, нямало разлика в нивата на адхезивност. Ефекта бил най-осезаем след осмия час.

Друго проучване показва как червените боровинки повлияват благоприятно бета-клетките на панкреаса и могат да предотвратят развитието на старчески диабет.

Тези плодчета имат свойството да разширяват кръвоносните съдове, правещо ги подходящи при белодробни заболявания.

Анти-адхезивните свойства на боровинките помагат и в увладяването на рака на стомаха и борбата срещу отговорника за множество стомашни патологии – бактерията Helicobacter pylori. Така те пречат на залавянето на причинителя към лигавицата на стомаха и подпомагат изхвърлянето и от храносмилателната система. Подобно е и действието им при грип и настинки.

Обобщено:

1. Червените боровинки са силни антиоксиданти;

2. Притежават противовъзпалително действие;

3. Протектори на Сърдечно-съдовата система и черен дроб;

4. Понижават нивата на лошия холестерол и засилват тези на добрия;

5. Противораково действие;

6. Понижават честотата на настинка, грип;

7. Подобряват храносмилането (богати на фибри- оптимизират съотношението на бактериите в червата);

8. Инхибират ензим смятан за отговорен за ракови образувания;

9. Повишават имунитета;

10. Здравословно повлияват зъбни патологии;

11. Намалят честотата на бъбречни конкременти;

12. Понижават инфектирането на уринарния тракт от E. Coli;

13. Предпазват от рак на стомаха;

Източник: https://shop.4fitness.bg/


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *