Зелените Суперхрани

В наши дни, промишлеността и индустриалната мощ е превзела всяка една част от живота ни, включително и това което ни дава природата, а именно храната. Вече неизменна част от гамата в супермаркетите и големи търговски вериги обхваща почти изцяло генномодифицирани организми, плодове и зеленчуци отглеждани с огромно количество химикали, хормонално месо, консерванти и стабилизатори, преработени трансмазнини и много други.

Много от нас имат възможността да си намират качествени и естествени храни. Други или нямат желанието или нямат време и възможности. Тук се намесват и хранителните добавки.

Чрез хранителни добавки, можем да си набавяме източници богати изключително на пълноценни протеини, витамини, минерали и други микроелементи. Безценната част от хранителните добавки са така наречените зелени “суперхрани”, дарове от майката природа, които могат да направят храната ни пълноценна, а здравето по-силно отвсякога. Сега ще разгледаме някой от най-популярните зелени “суперхрани”.

Медни дарове:

Суровият , натурален пчелен мед винаги е бил една от най-ценните и здравословни храни още от древността. Медът е служил на спартанските войни да захранват силните си и издръжливи тела преди битка. Медът е намерил място дори в народния фолклор, където популярната комбинация мед и масло е едно от най-добрите решения за спортисти дори и в съвремието. Пчелите освен меда дават и още няколко безценни дара на човечеството.

Зелените суперводорасли:

Spirulina (Спирулина) – Спирулина е една от зелените храни, които седят на върха на пантеона на суперхраните. Този синьо-зелен растителен планктон е важен източнк и на нутриенти още от времената, когато ацтеките са гo добивали от езерото Текскоко, днешно Мексико.

Спирулината се отглежда и добива във водите на Хавайските острови, където климатичните условия позволяват целогодишно виреене на водораслото и отлично съдържание на нутриенти. Спирулина съдържа най-високото процентно количество на белтъчини и бета каротен, в сравнение с която и да е друга храна на планетата.

Спирулина съдържа и значителни количества Гама-линолова киселина, популярна мастна киселина с редица благоприятни ефекти върху човешкото тяло. Спирулина също така е растителния източник с най-високо съдържание на витамин B12 , включвайки в състава си и оптимални количества витамини, минерали, ензими, аминокиселини и клетъчни соли.

Chlorella – Хлорела е популярна зелена „суперхрана”, която се отглежда в Тайван и се явява братовчед на Спирулина. Хлорела е източник на двойно по-голямо количество хлорофил и нуклеова киселина (ДНК и РНК) отколкото Спирулина. Хлорела е също така известна с най-големите си количества на мастни киселини от всички познати ядивни водорасли.

При производството на Хлорела като хранителни добавка, по специален метод се пробиват клетъчните и стени, за да се подобри усвояването на нейните нутриенти като белтъчините, витамин B12 и желязо. Хлорела е от класа на комплексните микроводорасли и успешно се използва за изчистване на токсините от тялото.

Растителни Суперхрани:

Alfalfa – Още в стари времена, арабите са използвали масово Люцерната за да хранят своите коне, твърдейки че тя увеличава силата, скоростта и издръжливостта им. След като самите араби се престрашили да консумират люцерната и усетили нейния благоприятен ефект, те не случайно още тогава са дали име на тази зелена „суперхрана” – al-fal-fa , което в превод означава „бащата на всички храни”.

Люцерната в момента бива една от най-популярните и евтини зелени храни на пазара. Корените на Люцерната достигат дълбоко земята, където съдържанието на минерали е по-високо, поради липсата на корени на други растения. Като зелена „суперхрана” Люцерната се отличава с няколко изключителни качества: 20 % протеин в състава си, 8 ензима, 13 витамини с високо съдържание на витамин К и Бета Каротен, 20% фибри, 13 минерала и 16 вида аминокиселини.

Комплексни растителни храни – Все популярни сред производителите стават комплексите от многобройни съставки, които целят да осигурят на потребителя повече от един продукт в едно, заедно с всичките благоприятни ефекти на съставките.

В тези формули успешно се комбинира силни източници на витамини и минерали, зелени храни, водорасли, пчелни продукти, ензими и пробиотици. С цел да се покрият няколко критерия за здраво и тонизирано тяло, комплексните зелени храни са сред най-добрите варианти за всеки от вас, който държи на натуралните храни и иска тялото му да бъде жизнено и здраво.

Източник: https://fitholic.bg/


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *