Лизинг, за да си в крак с времето

Що е то лизинг и има ли той почва у нас? Лизинг е вид двустранен, възмезден договор между две страни – Лизингодател и Лизингополучател, с цел наемане на някаква вещ, която поначало е непотребима. Лизинг може да се оприличи на алтернативна форма на кредитиране, при която обаче не получаваш финансов ресурс, а възмездно право да ползваш определена вещ за определен, фиксиран в договора срок.

Ако говорим за финансов лизинг, в края на договорения период, с изплащането на последната дължима вноска вещта или имуществото преминава отново в твои ръце. И все пак днес е значително по – бързо да закупиш стоки на лизинг, отколкото да получиш кредит. И в двата случая върху използваната сума се начислява лихва.
В днешния динамичен и забързан ден, когато работната заплата остава сравнително постоянна величина, а стандарта на живот непрекъснато расте, когато притиснати от изплащане на кредит искаме да обзаведем новото си жилище или да зарадваме близък с нова луксозна вещ, „покупката” посредством лизинг често се оказва най – удачното решение. И макар специалистите да определят лизинга като вид дългосрочен наем, то при болшинството от домакинствата лизинга – http://finleasing.bg се явява като средство за закупуване на желана вещ на разсрочено плащане. Наистина по този начин стоката се оскъпява с начислената лихва, но за сметка на това ставаш неин горд „собственик” веднага. Разбира се собственик е силно казана дума, защото след сключване на договора за лизинг дължиш ежемесечно определена лизингова вноска и собствеността върху вещта преминава в ръцете ти след заплащане и на последната лизингова вноска, но фактът че можеш да ползваш вещта от момента на подписване на договора е неоспорим.

Ако ли пък си горд собственик на фирма и се стремиш винаги да си с крак с времето, ако желаеш офисът ти да е модерно оборудван с последната дума на техниката или да караш нов модерен автомобил, то препоръчителен в случая е оперативния лизинг. При него можеш да получиш желаното оборудване или автомобил на мига срещу определена първоначална вноска и последващи периодични плащания, като в края на договорения период не е необходимо да го закупуваш. Пред теб стои реалната възможност да замениш оборудването или автомобила с нови, използвайки заплатената до момента сума като първоначална вноска по новия лизинг. По този начин винаги ще бъдеш в крак с времето, използвайки най – новите съвременни и иновативни технологии. Нещо повече оперативният лизинг е особено изгоден за фирми, тъй като начисленото ДДС се разсрочва през целия период на „наема”, а въпросния „наем” попада в счетоводната графа разходи.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *