Ползата от оперативен лизинг


За успешното развитие на бизнеса допринася и оперативен лизинг. Той осигурява ползването на различни технически и транспортни средства, съвременни технологии само срещу заплащане на определена месечна вноска. Това е от голяма полза за фирмите, защото не се налага да се отклонява голяма парична сума, а средствата се използват за нови направления в бизнеса или разширяване на съществуващите.

Всички взаимоотношения между лизингодател и лизингополучател се уреждат с договор. За да се възползвате от изгоден оперативен лизинг е необходимо да се запознаете с условията за него, посочени от различните фирми в сайтовете им. Това е най-лесния и бърз начин да си осигурите необходимата техника и оборудване.

В различните браншове се наема преди всичко специализирана техника, която е необходима за определено време и определени операции. Наетата по този начин техника е много изгоден вариант, защото не е необходимо да се задържат средства за нейното закупуване. След приключване действието на договора наетия обект се връща на собственика.

Тук е добре да подчертаем колко голяма е ползата от оперативен лизинг – средствата, необходими за закупуване на съответната техника или оборудване, разходи за нейното съхраняване, персонал за обслужване, не се заделят, а само месечните вноски се погасяват. Така няма излишно отклоняване на средства и те се направляват за разширяване дейността на фирмата или разкриване на нови производства. Всички разходи по закупуване, регистрация и застраховки на техника и оборудване, автомобили, се плащат от лизингодателя. Това е още едно предимство, защото фирмата няма тия задължения.

При сключване на договор между страните се изисква от фирмата кандидат да представи финансов отчет за фактическото икономическо състоянието, както и наличните активи, за да се анализира възможността за плащане на редовните вноски.

Оперативен лизинг се ползва и от физически лица, особено наемане на автомобили, защото им помага да сбъднат мечтите си. Не всеки може да има собствена кола висок клас, но може да си позволи наемане на представителен автомобил.

Фирмите, занимаващи се със сезонна работа, често ползват услугите на оперативен лизинг и обикновено се сключват договори със специално значение. Например, прави се такова разпределение на месечните вноски, че те да са по-големи през сезона и по-ниски когато нямат постоянни доходи.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *