Паркет и неговото разнообразие


Първоначално паркета се прави ръчно, а в началото на ХХ век започва неговото масово производство. Процесите на производство се механизират, а с течение на времето се въвеждат нови технологии, които подобряват производствените резултати като качество и количество. Всичко това прави неговото търсене все по-голямо. Този сравнително скъп материал за подово покритие е все така желан за оформяне на стилен и красив интериор.

Предложенията от паркет са много разнообразни. Той се търси както на парче, така и като паркетна дъска. Непрекъснато се ползва и в помещения с подово отопление. Всеки един от видовете има своите предимства и своето място на приложение. В добрите показатели за топлоизолация и шумоизолация никой не се съмнява.

Материалите, използвани за производството му са от различни дървесни видове. Използва се дъб, бук, орех, ясен, вишня, червено дърво, бамбук. Естествено, паркет от екзотични видове могат да си позволят само хората, които могат да заделят висок бюджет за подово покритие. В зависимост от дървесината е и цвета и формите на паркетната дъска, което определя и голямото разнообразие. Овен естественото разнообразие от цвят и краски, то много производители са въвели технологии и предлагат на пазара паркетна дъска с красиво оформен дизаин с художествена стойност.

Размерите като дължина и дебелина са различни и могат да бъдат в голям диапазон. Могат да бъдат изработени и паркетни дъски по определени от клиента размери, което ще струва определено по-скъпо. Освен това и стандартите определят различни размери за разновидностите паркет. Така всеки вид според предназначението си има своите дължина и дебелина. Трислойната дъска е добра комбинация на видовете дървесина, разположени перпендикулярно слой спрямо слой, което осигурва устойчивост към по-голям диапазон на температура и влажност на въздуха. Идеите за монтаж на паркетните парчета и дъски също са различни. С начина на поставяне може да се оформи различен дизайн на пода, да се създаде истинско произведение на изкуството.

В интернет уеб сайтовете на много фирми, както и онлайн магазините са предложили каталози с всякакви видове паркет, с посочен вид на дървесината, размери, както и цената. Така всеки от желаещите да ползва това красиво и вечно търсено подово покритие може да направи своя най-красив избор.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *