Гражданските договори: Какво представляват, какво включват и кога са подходящ избор

Гражданският договор представлява правно споразумение между две или повече страни. Те могат да бъдат сключени между две или повече физически лица или между едно или повече физически лица и едно юридическо лице.

Най-просто казано, гражданските договори регламентират извършването на определена работа за определено време, като регулират взаимоотношенията по отношение на права и задължения между страните.

Какво може да включват гражданските договори

Този тип договор би могъл да включва както търговски сделки, така и правоотношения за извършването на дадена трудова дейност, когато последната е необходимо да бъде извършвана само за определен период от време, което изключва наемането на служител на постоянен трудов договор.

Гражданските договори и свободните професии: Тясната връзка между тях

Говорейки за гражданските договори, би било голям пропуск ако не обърнем внимание на така наречените “свободни професии”. Свободната професия се отнася до различна по своето естество работа или дейност, която обаче изисква специализирани познания, умения и експертен опит.

Характерното за свободните професии е, че те се изпълняват от професионалисти, които обикновено са регистрирани в специални професионални организации или съюзи и подлежат на определени стандарти на поведение и етика.

А кой може да се регистрира за упражняване на свободна професия

Обикновено, за да се регистрира едно лице като упражняващо свободна професия, то трябва да може да докаже с помощта на курс или диплома, че притежава нужната квалификация да извършва тази дейност.

Именно свободните професии са един от най-добрите примери за положение, в което може да се приложи правото на гражданския договор. Свободните професии често се упражняват именно чрез сключване на такива договори.

Какви примери биха могли да се дадат

Чудесен пример може да се даде с адвокатската и счетоводната професия. Така например, ако сте адвокат или счетоводител (трябва да сте главен, а не оперативен счетоводител), вие може да практикувате именно по този начин.

Така ще имате възможността да предоставяте юридически или счетоводни услуги на клиенти чрез сключване на граждански договори. Тези договори ще определят условията на сделката, включително хонорарите, сроковете за изпълнение и задълженията на всяка от страните.

Разбира се това са само два от многобройните пример. Като цяло свободните професии и гражданските договори са тясно свързани, като гражданските договори често се използват като правно средство за изпълнение на свободни професии.

Ако имате въпроси относно вашите права и задължения като страна от граждански договор, можете да се обърнете са съвет към Acc-ConsultCo.com, където ще отговорят на вашите въпроси.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *