Уникалните Пещери в Близост до Планинския Курорт Пампорово

Ако сте решили да отидете на почивка в Пампорово, приятният си престой тук можете да го съчетаете и с обиколка на природните забележителности, които се намират в района. Едни от най-атрактивните места за туризъм са пещерите, намиращи се в близост.

Едната от тях е пещерата Дяволското гърло, отстояща на около 49 км. от зимния курорт. Разположена е в живописното Триградско ждрело в Родопите, на около 1.5 км. северно от село Триград. Интересното име на този уникален феномен идва бившия му вход( днес – изход), чиято форма се оприличава на дяволска глава. Огромната пропаст се е формирала преди много, много време, заради пропадането на земните пластове. Днес вътре се намира голяма зала, наречена Бучаща, където може да се побере в целия си вид софийската катедрала „Св. Александър Невски”. Бучащата зала има дължина 110 метра и ширина към 40 метра.

Дяволското гърло е свързано с доста интересни митове и легенда. Една от тях ни разказва как Орфей, именно тук слязъл в подземното царство на Хедес, за да освободи своята любов – Евридика.

През пещерата преминава и най-високият подземен водопад на Балканите.

Ягодинската пещера е друго чудо на природата, което непременно трябва да се види. Отстои на близо 46 км. от Пампорово, непосредствено до село Ягодина. Пещерата е уникална по рода си с удивителните си сталактите, сталагмити и сталактони. Голяма част от тях са с причудливи форми и наподобяват фигури на хора, животни и фантастични същества, като например Дядо Коледа, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда и т.н.

Общата дължина на пещерата е 10 км. и се разполога на три етажа. Обозначеният маршрут за туристите е с продължение 1100 метра. Отворена е за посещения целогодишно, като работното време е от 9 до 17 ч., а влизането става на всеки кръгъл час.

Пещерата Ухловица пък се намира на около 37 км. от Пампорово и на 47 км. от Чепеларе. Това място също си заслужава да бъде посетено и разгледано.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *