Малдиви – раят на планетата

Малдивите всъщност представляват двадесет и шест атола, които пък обединяват около 1100 коралови островчета. А всички те са разпръснати на площ от 90 хиляди квадратни километра в Индийският океан. Това е и най-разпръснатата държава на нашата планета. Но единствено около 200 острова са обитаеми. Най-високата (естествена) точка в тази държава е не повече oт 2-3 метра. Това прави Малдивите освен най-разпръснатата и най-ниската държава.
Казано накратко – Земният Рай е точно тук. Факта, обаче, че е най-ниската държава има и положителни и отрицателни страни. Ако разгледате снимки от Малдивите ще откриете положителните веднага. Но отрицателните са крият във факта от глобалното затопляне и в тази връзка повишаване нивото на океана. Нивото на океана през последния век се е вдигнал с 20 см. Това може да изглежда незначително, но ако живеете на Малдивите е от огромно значение. Учените прогнозират, че този земен рай ще изчезне от лицето на Земята след около 40 години. Други пък казват, че чак след 100, но така или иначе островите ще бъдат заличени бавно.
За това, ако решите да предприемете почивка до Малдивите е хубаво да го направите близките години. Благодарение на великолепния климат, с температури между 20 и 30 градуса през цялата година, туризма на Малдивите процъвтява. Всъщност една трета или над 30% от Брутния Вътрешен Продукт на тази държава е именно от туристическият отрасъл. До преди по-малко от 50 години тези острови са били напълно непознати. Но днес са една от най-привлекателните и екзотични дестинации за почивка.
Риболовът е вторият по големина отрасъл с големи доходи. Изобилието на различни видове риба е огромно и неизчерпаемо. Половината от улова, даже и повече, е за износ. С риболов се препитават голяма част от населението. А също го има и като развлечение не само за жителите, но и за туристите.
Ако изберете да почивате на Малдивите не пропускайте да видите джамията Huskuru Miskiiy, Ислямският център в столицата Мале и разбира се националният музей!


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *