Инцидент с пожар в самолет на летище Heathrow

Инцидентът, при който възникна пожар в самолета на Ethiopian Airlines на 12.07.2013 г., стана причина едно от най-натоварените летища в световен мащаб, британското летище Heathrow да затвори временно двете си писти за излитащи и кацащи самолети и да предупреди пътниците, че въпреки предприетите мерки за овладяване на ситуацията е възможно да има закъснения на полети.

Boeing 787 – заявки за ефективност и проблеми

Самолетът на Ethiopian Airlines е Dreamliner, известен още като Boeing 787 – модел, който дава заявки за най-добър и ефективен модел още от самото си създаване, но непрекъснато е съпътстван от технически проблеми и неизправности. За отбелязване е, че самолети от този модел от цял свят, бяха спрени да извършват полети три месеца по-рано, поради опасенията, че литиево-йонните батерии на самолетите може да прегреят. След направените проверки, на самолетите е разрешено да извършват отново полети през месец април тази година.

Boeing 787 е самолетът, за който експертите твърдят, че спестява почти 20 на сто от разходите за гориво и съответно използването му ще доведе до по-ниски оперативни разходи за авиокомпаниите. Проектантите на модела са предвидили по-широки прозорци на кабината и по-ниско налягане на въздуха в нея, така че на пътниците да бъде осигурено по-комфортно и удобно пътуване.

Въпреки всички добри намерения обаче инцидентът на Heathrow е втори в рамките на броени дни, след като преди това полет на United Airlines с направление Хюстън е отменен, поради установеното наличие на дефектен индикатор в пилотската кабина. Поредният инцидент поражда множество въпроси и опасения относно използването на самолетите и осигуряването на безопасността на пътниците. Така самолетът, който следваше да бъде основно средство в конкурентната борба между Boeing и Airbus за спечелване доверието на авиокомпаниите, доведе до спад на акциите на Boeing на борсата, след като медиите разпространиха новината за инцидента.

British Airways разполага с два самолета от проблематичния модел в своя флот. Предстои да бъде уточнено дали те ще бъдат спрени от полети.

Източник: biletisamoletni.info


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *