Църквата „Св. Троица” – една от гордостите на град Банско

Един от красивите и ярки символи на град Банско несъмнено е храмът „Св. Троица”. Виновникът за създаването на тази уникална историческа забележителност бил заможният търговец Лазар Герман, или по-известен като Дядо Лазар.Той дарил голяма част от необходимата сума за построяването на църквата, но това нямало да бъде възможно и без помощта и подкрепата на местното население.

Подготовката за изграждането на постройката започва приблизително около 1810 година. Пътят към създаването на нов християнски храм по време на османското робство бил осеян с множество трудности и препятствия. Съществували много закони, които трябвало да се спазват, но с доста хитрост и ум българите успели да издействат разрешение от султана през 1833 година.

В периода на Възраждането било забранено църквите да бъдат по-високи от мюсюлманските джамии. Затова българските работници всяка вечер тайно от османските пазачи, разширявали малко по-малко зданието. Дядо Лазко обаче не успял да види храмът в завършения му вид, тъй като междувременно починал.
След приключването на строежа през 1835 година, започнало и изографисването на храмовите стени. Голяма част от стенописите, приказните рисунки по колоните и иконостасът са дело на талантливия майстор Велян Огнев, представител на Дебърската художествена школа. Иконите пък били направени от Димитър и Симеон Молерови.

В цялостният си вид храмът представлява трикорабна псевдобазилика, издигната изцяло от камък. Самият покрив се поддържа от 12 мощни дървени колони, изработени от мура, като броят на колоните символизира 12 – те апостола на Христос. През 1850 година е завършена и забележителната камбанария, благодарение на майстора уста Глигор Доюв. Вътре в камбанарията е разположен часовников механизъм, който тежи близо 500 кг., но отброяващ правилно часовете и до днес.

Стари легенди разказват, че под църквата и изобщо под целия град Банско са разположени дълги тунели, водещи дори извън рамките на селището, където в миналото местните жители намирали спасение от турските потери.

Така че когато отидете на почивка в Банско не забравяйте да посетите храмът „Св. Троица”.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *