Бачковският Манастир

Бачковският манастир е един от най-прекрасните и забележителни обители в страната ни. Датиращ още от 11 век и до днес е запазил голяма част от предишния си облик и не спира да ни удивлява със своето великолепие и очарование. Храмът притежава уникална архитектура, която по съвършен начин се съчетава със заобикалящата го природа.

Бачковският манастир „Успение Богородично” е втори по-големина в страната ни и ежегодно привлича огромен брой нашенски и чуждестранни туристи. Разположен е на около 10 км. от Асеновград и в близост до ски курорта Пампорово. Разпрострял се е нашироко в долината на Чепеларската река и е заобиколен от величествените и труднопроходими била на планината Родопите.

Според историческите сведения тази обител е създадена от грузинеца Григорий Бакуриани и брат му Абазий през 1083 година. По-късно за манастира започва да се грижи българският цар Иван Александър, а през 14 век, когато тук на заточение е изпратен патриарх Евтимий, последният спомогнал много за превръщането му в център на оживена книжовна и преводаческа дейност. Около 19 век тук действало и килийно училище.

Близостта на манастира до други исторически и културни забележителности и разположението му сред уюта и гостоприемството на планината, го превръщат в отправна точка за множество туристи. В района са изградени доста на брой магазинчета за сувенири и подаръци, както и ресторанти, за по-голямото удобство на посетителите.

В тази обител могат да се наблюдават великолепни стенописи, част от които са дело на известния художник Захари Зограф и прекрасни икони. Това място ще ви впечатли с удивителния си външен вид, богата украса, изящна дърворезба и непоклатимото спокойствие. Тук дори отворен за посещения е и малък музей, където са изложени обредни предмети и примери на златарското изкуство, датиращи от различни векове.

Днес Бачковският манастир е част от Стоте национални туристически обекта. Определено няма да сгрешите, ако решите да потърсите екскурзия до Бачковският манастир и го посетите.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *