Уеб дизайнери

Уеб дизайнери, това са хора, които се занимават с изграждане на въшния вид на дигитални проекти като уебсайтове. В днешно време уеб дизайна е важна услуга, която намира все по-голямо приложение, тъй като все повече продукти и услуги започнаха да се предлагат онлайн.

Като цяло уеб дизайна се дели на три части: изграждане на графики, подреждането им в шаблон и тяхното кодиране.

Добрите уеб дизайнери владея различни програмни езици. Хората, които могат да правят дизайн, да пишат html, css, javascript (включително jquery & mootools, както и css библиотеки, например Bootstrap), се наричат Frontend разработчици, с други думи тези хора отговарят за изграждането на динамичен външен вид.

Уеб дизайнерите трябва да се съобразяват с няколко неща, когато изграждат дизайн на нов проект като уебсайт, уеб-базирана система или нещо друго.

Първо – дизайнът трябва да изглежда еднакво на всички браузъри. Ако не знаете, браузърите интерпретират по различен начин кода, с който се пише дизайн. Това означава, че на даден браузър едно нещо може да изглежда по един начин, но на друг да има съвсем друг външен вид. Това е огромно неудобство за уеб дизайнерите, но в миналото беше още по-зле.

Тогава, когато интернетът беше още в зората на своето съществуване, имаше определен синтаксис, по който се пишеха кодовете за дизайните, но тогава нямаше организация, която да контролира развитието на тези стандарти. Така големите компании започнаха да измислят собствени синтаксиси, които не работеха на браузърите на техните конкуренти. В един момент се оказа, че беше изключително трудно да се сглоби дизайн, който да изглежда добре и да е напълно съвместим с всички браузъри.

Днес, слава Богу, това не е така. Има консорциум, който се нарича W3C (абревиатурата малко прилича на WC (кенеф), но няма нищо общо с тоалетните) и се грижи за това всички браузъри да ползват едни и същи стандарти. Това улеснява изключително много уеб дизайнерите.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *