Соларни помпи за вода – съставни елементи и приложение

Все още у нас и по света има доста отдалечени райони в които подаването на електроенергия и снабдяването с вода се осъществява доста трудно. В България има доста райони, в които няма изградена водопреносна мрежа, което затруднява живущите там. От друга страна, за да се снабдяват тези райони с вода и електричество излиза не само прекалено скъпо, но и инвестициите, които трябва да вложи държавата в такива проекти няма да имат голяма възвръщаемост. Да, но какво да правят хилядите домакинства и земеделски производители, които живеят тъкмо в такива райони? Има решение и то се нарича соларни помпи за вода. Ако живеете в район, който е отдалечен от централните електропреносни и водопреносни мрежи този вид помпи за вода ще ви бъде от огромна полза.
Помпите за вода със слънчево захранване намират своето приложение за снабдяване с вода във високопланински райони, земеделски площи, до които трудно достига вода, за директно поливане на градини, за домакински нужди и други. Това, което отличава тези помпи от останалите с електрическо захранване е, че те не използват електрическа, а слънчева енергия, което осигурява независимост на техните собственици.
Как работят соларните помпи за вода и от какви елементи са съставени?
Този вид помпи се захранват директно от слънчевата енергия, която се преобразува в електрическа с помощта на фотоволтаичен панел, който се явява и най – важният елемент на соларните помпи за вода.
Фотоволтаичният панел е изграден от свързани помежду си фотоволтаични клетки, които са изработени от различни полупроводникови материали ( най – вече кристален силиций ). Кристалният силиций оползотворява най – ефективно целия видим спектър на слънчевата енергия плюс не малка част от инфрачервения спектър на слънчевото излъчване.
Следващият важен елемент от устройството на слънчевите помпи за вода са двигателите, които изпомпват водата. Двигателите, които се използват за този тип помпи могат да бъдат колектрони или безколекторни постояннотокови двигатели, като вторият вид е за предпочитане при соларните помпи за вода.
Много важен елемент системата за вода е усилвателя на линеен ток, който преобразува слънчевата енергия в подходящ за работа на помпите ток. Благодарение на усилвателя и ефективната му работа се гарантира нормалната работа на помпата и се избягват рискове от блокиране на системата при ниска ефективност на слънчевите лъчи.
За да получите по – подробна информация за соларните помпи за вода можете да разгледате страницата на http://crane-bg.com/, където ще останете изненадате от изключително голямото разнообразие от соларни помпи за вода.
Все пак, ако сте заинтригувани от тази все още нова форма за добиване на вода и се питате каква би трябвало да е мощността на фотоволтаичния панел, за да ви върши работа, ще ви кажем, че мощността се определя от напора и дебита, който трябва да поддържа помпата. Ефективността на помпата зависи и от монтажния наклон на фотоволтаичния панел, като най – ефективния вариант е панела да се оборудва с механизъм, който да следи промяната в траекторията на Слънцето през целия ден.
Изграждането и монтажа на соларни помпи за вода не е лека задача, затова е добре да се обърнете към специалистите на Крейн ООД, които ще ви помогнат не само в избора на подходяща система, но ще ви дадат насоки за нейното ефективно приложение.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *