Легални електронни подписи

По принцип, при издаването на фактура, се отчита плащане, изпращане или получаване на пари, документи, стоки или услуги. Обикновено се използваха такива на хартия, но в последно време се появи модерният й вариант – на електронен носител. Става дума за електронните фактури, които се издават по бързо, посредством интернет, съхраняват се дълго време в онлайн архиви и специални база данни, до които няма как да достигне друг, освен вас.
За да съществува подобен документ, обаче, той трябва да притежава някои атрибути. Един от най-важните за легални електронни подписи. Те са универсални, а притежателите им трябва задължително да имат издаден сертификат за тях, за някакъв технически носител, който може да бъде карточетец или смарт карта, както и специфичен софтуер, предлагащ възможност за работа с електронни фактури и карти.
Един от най-надеждните носители при тези електронни подписи, е смарт картата. Върху нея се съхранява частния ключ. Тя се свързва с компютри чрез карточетец. Когато се издава съответното удостоверение, файловете, които хората получават са криптирани, обединени по името публичен и частен ключ.
Частният ключ се ползва при създаването на подписите. Съхранението му е от изключителна важност, не бива да го отстъпвате на друг човек. Публичният е от значение при чекирането на всички електронни подписи, от определения този, който приема документите по електронен път. Това е начин да се докаже, че именно вие сте подписали документа. Ключовете се съхраняват на смарт картата, за чието предпазване „се грижи“ уникален код. Когато желаете да подпишете някакъв документ или фактура, е необходимо да ползвате съответната софтуерна програма, благодарение на която се генерира контролен низ на документа, съдържащ вашия подпис. Ако нещо в документа бъде променено, то този низ също ще претърпи обновяване. От там нататък, той се превръща в уникален официален подпис, който няма как да се промени, без вашето знание. Ето така, данните ви ще бъдат на сигурно място.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *