Избор на телевизор – 6 прости правила

С всяка следваща година изборът на телевизор става все по-трудна задача. Технологиите постоянно се развиват и подобряват, появяват се и принципно нови решения. В миналата статия разгледахме и сравнихме качествата на три от най-популярните 27-инчови монитори. Много геймъри обаче биха предпочели да свържат своя компютър или игрова конзола със значително по-голям екран. Дори и 30-инчов монитор не би ги удовлетворил. Естествено решение за тях е да се ориентират към някой хубав телевизор, подходящ за техните цели. Впрочем, дори да не сте геймър, може би ви предстои подобна покупка. В такъв случай – следващите редове са за вас.
Сега, през 2013 година, на пазара се предлагат телевизионни апарати, идеята за съществуването на които допреди няколко години би изглеждала като безумна измишльотина или фантастичен проект от далечното бъдеще. Въпреки това, има няколко класически прости правила, известни на (почти) всеки от нас, спазването на които би ни помогнало без излишни нерви да изберем най-подходящия за нас сред огромното разнообразие от марки и модели телевизори. Това наистина са прости правила, но често ги забравяме, щом попаднем в огромните зали на магазините за битова техника или в лъскавите шоуруми. Нека си ги припомним още веднъж…

1) Не робувайте на марки – това, че даден телевизор е Sony, Sharp, Philips или Panasonic съвсем не е гаранция, че ще получите най-доброто срещу парите си. Изберете Samsung! Хей, шегувам се, разбира се. Всеки един от големите производители има и телевизори от ниски серии – така наречените бюджетни модели, които не блестят с кой знае какви екстри, а възможностите им са доста скромни. От друга страна, и топовите модели, снабдени с цял куп (ненужни) високотехнологични екстри, често „издишат“ като качество на картината, а именно това е най-важното при един телевизор. От тук логично преминаваме към следващото правило.

2) Преди да направите своя окончателен избор е добре предварително да потърсите информация за модела, който ви е заинтересувал. Потопете се в дебрите на Интернет и намерете читаво ревю на телевизора, който ви е хванал окото. Напишете в търсачката „ревю на телевизори“ – на български, на руски (обзор телевизоров), английски (tv reviews), или на друг език , който ползвате. Ще намерите достатъчно сайтове с полезна информация (както разбира се и доста „боклучави“ ресурси). Какво означава читаво ревю? Ами – такова, в което се описват както достойнствата, така и недостатъците на конкретния модел. Статии, които са изпълнени само с хвалебствия и преповтарят рекламните описания, съчинени в маркетинговите отдели на компаниите-производители, няма да са ви от полза. Естествено стигаме до поредното важно правило:

3) Не вярвайте на рекламните описания – в тях всичко е много розово и пухкаво, но е достатъчно далеч от действителното положение на нещата. Някой от вас да е прочел в официалния сайт на Toshiba, LG, или на някоя друга фирма нещо от сорта на „Менюто на този наш модел е отвратително и ще ви изкара извън кожата“, или „Обърнете внимание – истинската честота на опресняване на чудесния ни нов телевизор е 50 Hz, но сме написали 500 Hz за балъците. И не – не можете да ни съдите, защото сме добавили след 500 Hz буквите MCI. А това, че не знаете, какво означават, си е ваш проблем“. Аз лично не съм попадал на подобни откровения…
При избора на телевизионен апарат не бива да се прехласваме и по зашеметяващите приказки за невероятните предимства на една или друга технология. Всяка съвременна технология има и своите недостатъци. Очевидно е, че е рано да мислим за OLED телевизор, а и когато тези чудесии се появят на нашия пазар, ще бъдат безумно скъпи. В момента изборът е между LCD и плазма. Ако се чудите, кое да предпочетете, може би ще ви помогне ето ТАЗИ статия.

4) Ревютата на телевизори са полезно нещо, но не забравяйте златното правило „око да види, ръка да пипне“. Или както казваше О. Бендер: „Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се“. Спокойно – няма да се удавите, ако предварително сте се подготвили и сте попрочели нещичко за модела, който ви интересува. В крайна сметка обаче изборът на телевизор наистина трябва да направите вие. Но, както вече отбелязахме – нека изборът ви бъде информиран, а не „на сляпо“.

5) Бъдете реалисти. Има нещо вярно в това, че колкото и голям телевизор да си купи човек, екранът бързо омалява. Но не бъдете мегаломани. И, какво от това, че колегата има два 100 инчови телевизора в тоалетната. Ами – голяма му е, съответно може да си позволи да пъха в нея големи… телевизори. А вие, с вашия хол 5х4 метра (примерно), заети от канапе, кресло, маса, шкаф, 4 стола и (любимата) 127 килограмова тъща? Дали сте за 100 инчов телевизор? Помислете си пак…

6) След като купите новия си домашен любимец – не съжалявайте за избора. Каквото е направено, е направено. Наслаждавайте се на своята придобивка. Пък като му дойде времето за смяна – ще имате повече опит и лични наблюдения и ще ви бъде още по-лесно да прецените, кое е най-доброто за вас.

Това са основните правила, които не бива да забравяме при избора на телевизор. Точно колкото са пръстите на едната ръка… А… хъм – плюс още един от другата 🙂 От тук нататък, както се казва, микрофонът е ваш. Пожелавам ви успех! А в случай, че имате нужда от повече информация – можете да прегледате и статиите в този
блог с ревюта на телевизори.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *