Добрата грижа за батериите увеличава техния живот

Ако искате да разчитане на вашите лаптоп батерии и те да не ви предават в някой важен момент когато ви най-необходими трябва да положите усилия и периодично да се грижите за тях. Това усилие ще ви се отплати с по-дълъг живот на батерията и по-голяма сигурност, когато сте някъде навън и ви се налага да ползвате лаптопа си.
Това което е задължително да правите е периодично да изваждате вашите батерии за лаптоп HP и старателно да ги почиствате от прах и други мръсотии, които може да са попаднали по повърхността им. Особено старателни трябва да сте по отношение на металните пластини, които правят контакта между батерията и лаптопа ви. Ако там има някакво замърсяване го отстранете напълно, защото в противен случай контакта ще е слаб и преносимия ви компютър може да изключи сам без никакво предупреждение.
Освен почистване другото действие което трябва да извършвате периодично е да калибрирате батерията си. Ако не сте наясно какво точно означава това сега ще се постарая да ви го обясня. Калибрирането е процес на умишлено зареждане и разреждане на батерията, което и помага да поддържа капацитета си, особено когато не е била използвана дълго време. Първо трябва да заредите батерията си на 100%, след това изключете лаптопа си от контакта и го оставете да работи на батерия до пълното и изтощаване. Не изключвайте компютъра си, а го оставете той сам да се изключи след пълното изчерпване на захранването. След това отново заредете батерията докрай и дори я оставете още няколко часа да се зарежда след като индикатора и показва, че е заредена. С това процеса е завършен и състоянието на батерията е подобрено. Калибрирайте батерията си поне веднъж на няколко месеца.
Редовно дефрагментидайте твърдия си диск. Когато диска е дефрагментиран процеса на намиране и четене на файловете на него става много по-бързо, а от там и батерията се натоварва по-малко и хаби по-малко енергия, като удължава живота на своето действие.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *