Батерии за таблети – как да ни служат по-дълго

Откакто хората се сдобиха с лаптопи, таблети и други подобни устройства, основния проблем е, как батериите им да държат по-дълго. Що се отнася до батериите за таблети цени и трайност се определят от модела и производителя. Всички знаят, че най-много батерия хаби дисплея. В най-новите модели таблети има вградени сензори, които намаляват яркостта на екрана, според светлината наоколо. Това може да се прави ръчно, а също така има и специализирани програми, които може да се инсталират с тази цел.
Батериите на всички таблети са много чувствителни към прегряване и затова трябва да се пазят от слънце. За по-голяма икономия на енергия, не бива да работят няколко програми едновременно. Това, което не е нужно да работи в момент се изключва, за да може да се пести батерията. Освен приложенията които се вижда, че работят, има и скрити функции, които гълтат енергия. Едното е свързано с интернет – wi-fi функцията постоянно търси да улови мрежа и така хаби много енергия. Всички съвременни таблети имат и блутут, който също постоянно търси други устройства наблизо. Това също яде от енергията на батерията.За икономия на енергия, трябва да се изключат всички тези периферни функции – Bluetooth, Wi-Fi, GPS – за по-бързо изключване може да се ползва функцията за самолетен полет или други подобни за спиране на всички връзки. Така устройството няма да хаби енергия излишно и батерията му ще издържи доста по-дълго.
Другите капани за батерията са приложения, които си работят тихомълком във фонов режим. Това са проверка на пощенски кутии, скайп и връзки със социални мрежи. Също така, може човек да не знае, че работи услуга, която постоянно следи прогнозата за времето или последните резултати от футболните мачове. За елиминиране на тези досадни нахалници, които гълтат голяма част от системните ресурси, не помага дори тяхното изключване. Те са програмирани да се включват автоматично през определен период от време. За тази цел има помощни програми, които обхващат тези процеси и ги изключват. Тези програми решават проблема частично, защото пак се налага ръчно да се изключват, но поне се прави от един бутон, а не да се изключват програмите една по една.
Всички известни производители на многофункционални таблети пускат подобни програми напълно безплатно, за да улеснят потребителите си. За притежателите на таблети от абсолютно неизвестни китайски марки въпроса стои малко по-различно. Обикновено тези изделия имат поддръжка и форуми за взаимопомощ между потребителите. Там може да се открият голям набор от приложения за управление на процесите в таблета.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *