Соларни колектори и другите начини за пестене на безценната енергия

Енергийната криза е един от най-големите проблеми, с които човечеството ще се сблъска в близкото бъдеще. Достигнали сме до такъв момент, при който не можем да спрем случващото се, но поне можем да забавим нещата и всеки от нас трябва да се научи на няколко прости правила за пестенето на енергия. Докато все още се разчита изключително много на въглищата и петрола ние трябва да направим всичко възможно за намаляването на използването им.
Начини за съхраняване на енергията

  • Трябва да започнем с намаляването на енергията, която използваме в нашето ежедневие, като електричество, горива, а също и вода. Да, водата която използваме в домакинствата за да достигне до нас използва много електричество (помпи, пречиствателни станции и други). Някой от нас имат лошият навик да остават светлините, климатиците и телевизорите включени, дори и когато не са в стаята. Нужно е само малко повече внимание за да спестим много енергия.
  • Инсталирането на слънчеви колектори в домакинствата ще ни спести огромно количество енергия, необходимо за затоплянето на водата нужна ни при вземането на душ или при готвене. Соларните колектори използват напълно безплатната слънчева енергия, която е достъпна за всички.
  • Използвайте енергоспестяващи уреди. Когато купувате нов хладилник, пералня или друг електроуред търсете тези с най-висок клас на енергоспестяване. Обикновено върху тези уреди има изобразено зелено листо, което е символ на екологичност.
  • Намалете само с няколко градуса температурата на стаята през зимата и я увеличете през лятото. Така климатиците в дома ви ще харчат по-малко енергия.
  • Можете да спестите много гориво, ако вместо с автомобил ходите на работа с велосипед. Това има две предимства. Пестите пари и се поддържате в страхотна форма.
  • Следващият път когато използвате пералнята, задайте по – ниска температура на пране. Така ще спестите много енергия, а резултатът от прането ще бъде същият.
  • Ако хладилникът ви не замразява така, както го е правил преди не увеличавайте силата му, а проверете дали уплътненията му са наред. Също така проверете дали няма изтичане на охладителна течност, тъй като проблемите най-вероятно се крият именно в тези две причини.

Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *