Хидрофобен шперплат – предимства и начин на работа

Кофражните платна са един от определящите и неизменни елементи на един кофраж. Тяхната функция е придаване външния вид на желания железобетонен елемент и поемане теглото на излятия бетон.

Предлагания на пазара водоустойчив шперплат е с няколко големини, като най-използвания от строителните работници е 1220х2440х21мм. Самите плоскости са формирани от няколко вида дървесина с лепилна връзка фенол-формалдехидна смола, благодарение на нея те са водоустойчиви, по този начин шперплата не се засяга от микроорганизми и други външни влияния. Причината за голямата устойчивост на плоскостите е в множеството пластове – всяко платно е съставено от 13 слоя.
С цел да се използва многократно шперплата, се употребява покритие от 140 гр./кв.м., то запазва лицето от оказването на отражение, вследствие на влага, както и благоприятства за гладката повърхност на плоскостите. Покритието на хидрофобния шперплат бива: черен и кафяв филм. За разлика от плоскостите с черен филм, които могат да участват в кофражната система до 2-3 обръщания, тези с кафяв филм могат да бъдат използвани и повече от 4 пъти. Кантовете на платната са защитени чрез обработка с изолираща от влагата боя, вследствие на което възможността той да се подуе е много малка. Притежаваните от хидрофобния шперплат голяма здравина, водоустойчивост и износоустойчивост на покритието го правят единствен по рода си при издигането на кофражни форми.
Строителите предпочитат да използват хидрофобен шперплат, защото неговото почистване е бързо и лесно и им спестява време и енергия. Когато се спазват напътствията за съхранение и ползване, шперплата може да се използва многократно. За плоскостите хидрофобен шперплат е типична стабилност по отношение на размерите. Това води до намаляване броя допълнителни строители и спестяване на време и усилия.
Строителните работници следва да бъдат много бдителни, както при работа с хидрофобния шперплат, така и когато го съхраняват, едно от най-съществените правила е плоскостите да се подреждат на сухо място върху напречни нивелирани греди. При изграждането на кофража, работниците трябва да бъдат благоразумни с плоскостите, за да не се повредят лицата и ъглите им. Друг от особена важност момент е употребяването на подходящи инструменти при продупчване на шперплата. Следващия етап е затварянето на кантовете с влагоизолационна боя. За да се улесни декофрирането на хидрофобния шперплат, той трябва да се намаже с кофражно масло. Когато се прави кофраж е уместно да се употребяват също и специални скрепителни способи.
Ако незнаете какво кофражно масло ви е необходимо и кои са подходящите инструменти за работа с хидрофобен шперплат, на помощ идват познанията на професионалистите от Строителна борса „Партньори”. След подаване на запитване, професионалист ще се свърже с вас и ще ви помогне във вземането на решение.
Водоустойчивия шперплат е съставна част, без която една кофражна система не би могла да се изгради. Той е тази част, която придава външният вид на железобетона. Благодарение на филма, който ги покрива платната могат да се прилагат многократно.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *