Добив на безплатна енергия придобита с фотоволтаични системи

Вятъра,слънцето, морските приливи и отливи ни подаряват енергия, която е не само възвръщаема, но и абсолютно безплатна. Защо да плащаме все по-големи сметки за електроенергия, отопление и вода, когато можем да инвестираме в изграждането на соларни системи, с помощта на които ще получим нужното ни количество ел.енергия, ще ползваме на воля топла вода и ще имаме възможност дори да се отопляваме през студените зимни месеци? В последните години научните разработки за оползотворяване на слънчевата енергия се наложиха все по – успешно както на българския,така и на световния пазар. Системите, които разрешават да ползваме безплатната енергия от слънцето и да я накараме да работи в наша полза не са една и две и продължават да се въвеждат нови соларни ( фотоволтаични системи ). Количеството енергия, което Слънцето ни дарява е многократно по – голямо, отколкото ние се нуждаем и колкото го използваме. Освен това енергията от слънцето не свършва, екологична и безплатна. Вместо да ползваме все повече изчезващите енергийни ресурси на Земята, имаме възможността да ползваме слънчевата енергия за затопляне на вода,отопление и за производство на ел.енергия. В нашата страна има добри условия за ползване и максимално оползотворяване на слънчевата енергия, тъй като дните със слънце средно за страната са 250 – 300, които автоматично превръща вложените в соларни системи инвестиции в рентабилни и изгодни. Соларните системи, които се ползват към настоящия момент са два вида. Първите се ползват за стопляне на вода, докато вторите преобразуват слънчевата енергия в електрическа. Слънчевите системи, които се ползват за топлене на вода за битови нужди са изградени от слънчев колектор и резервоар за топла вода. Колекторите, които се ползват при соларните системи са три основни вида: плоски панели, колектори с вакуумни тръби и вакуумни колектори с термотръби. Най – евтините соларни системи за топла вода са термосифонните инсталации, които се отличават с компактна конструкция и лесен монтаж.

Този вид соларни системи работят на принципа на циркулацията или казано по друг начин водата в колектора, загрята от слънчевата енергия се издига и постъпва в топлообменника на бойлера, където отдава температурата си. Вече истинала се връща в долната част на колектора, където отново започва да се нагрява. Типичното за термосифонните соларни системи е това, че при тях няма свързващи апаратури или дълги тръби, помпи, а колекторът е свързан директно с бойлера. Основният недостатък на термосифонните инсталации е това, че бойлерът трябва да се намира над соларния колектор, т. е. на покрива на сградата, което налага да се изгради доста стабилна платформа, където да бъде разположен.

Като недостатък при този тип инсталации трябва да се отбележи и факта, че работят ефективно само при присъствие на слънчево греене. Слънчевите системи с принудителна циркулация са много по – ефективни от термосифонните системи. Те се наричат така заради метода на осъществяване на преноса на стоплената вода. При слънчевите системи с принудителна циркулация преместването на затоплената от колекторите вода се извършва с помощта на помпа и контролер, който следи за временната температура на течността в колектора и на течността в бойлера. При този вид соларни системи бойлера е разположен вътре в самата сграда, а колекторите са разположени на покрива. Стоплената вода циркулира между тях по тръби.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *