Алуминиева дограма – предимства и недостатъци

Когато преди двайсетина години са се появили първите алуминиеви профили, едва ли някой е очаквал, ще след време те ще са основен конструктивен елемент в съвременното строителство. Сега алуминият се използва не само алуминиева дограма, а за много други неща, като витрини, фасади, павилиони и какво ли не още. Той е най-удачен и когато се правят улични атракции, рекламни пана и конструкции с особена форма за улици и площади.
Качествата на алуминия го правят приложим почти навсякъде. Той е лек, но същевременно и много здрав. Не се поддава на корозия, не се деформира и не се разширява, което пък предотвратява появата на неравности по него с времето. Крадците не обичат алуминиева дограма, защото тя има високи антивзломни качества. Изделията от алуминии имат голяма здравина и не се повреждат с години.
Профилите от алуминии могат да издържат температурни амплитуди от – 80 до +100 градуса. Нещо, което в природата никога не се случва. Алуминият е пожароустойчив, прозорци и врати от алуминиева дограма не горят и не отделят вредни вещества при пожар. Затова се употребява широко за обекти с повишена пожароопасност.
Алуминият е сравнително евтин, неговата пластичност позволява да се изработят профили с всевъзможна форма. Той не поставя никакви прегради пред идеите на архитекти и проектанти. Освен това, дори и значителни натоварвания не са в състояние да променят формата на профилите от алуминии. Всъщност, това не се отнася за алуминия като метал в чисто състояние, а става въпрос за неговите безбройни сплави, от които се изработват изделия с различно предназначение. Като се започне от стандартна алуминиева дограма и се стигне до огромни строителни шедьоври с огромни остъклени площи, алуминият пасва идеално навсякъде. От алуминиеви профили може да се построят огромни конструкции, без да се налага употребата на други материали.
Върху алуминиева дограма не се образуват неравности, които да събират прах и замърсявания. Затова почистването е изключително лесно. За изработката на алуминиева дограма се ползват множество технологии. Правят се топли и студени профили, като това е особено подходящо за регулиране на цената. Така в едно здание, където няма отопление и температурата не е от значение, се поставят студени профили. На помещенията, където трябва да се съхранява температурата, се поставя алуминиева дограма с многокамерни профили, запълнени с различни уплътнения за повишаване на топло и шумоизолацията.
Всички фирми, които се занимават с алуминиева дограма имат своя технология и методика на работа. Някои правят алуминиевите профили с форма, която ги отличава от тази на конкурентите. Изборът на изпълнител за изработка и монтаж на алуминиева дограма е на клиента, а на фирмите изпълнители остава само да работят по начин, който да наложи името им сред най-добрите в бранша.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *