Как да изберем помпа за вода за кладенец?

Преди да изберете помпа за вода за кладенец, е необходимо да се има предвид, че не само редовността на водоснабдяването, но и експлоатационната годност на водоснабдителната система зависи от правилния избор на „сърцето“ на водопроводната комуникация.

Най-важните критерии за избор за всеки вид техническо устройство са техническите параметри:

– работното напрежение;

– конструкцията на кладенеца;

– необходимото налягане;

– разстояние и разлика във височината;

– дълбочина;

– диаметър на кладенеца;

– водни нива – статични и динамични;

– дълбочина, размери на филтриращата част;

– производителност.

Видове водни помпи

– Повърхностни помпи за вода. Използват се, ако нивото на водата е до 9 метра. Могат да се монтират както на земята, така и на плаваща платформа. Във всеки случай, водата трябва да се избягва в двигателя. За повърхностни помпи не може да се използва гумен маркуч, защото по вътрешните стени се образува разреден въздух и маркучът се компресира и така блокира потока на водата

– Потопяеми помпи за вода. Помпите са напълно или частично потопени във вода. Те не са конструирани за работа във въздушна среда, за това не трябва да се включват дори и за кратко извън водата.

 

Има три вида потопяеми помпи за вода.

Центробежни – най-скъпият тип помпено оборудване. Те се препоръчват да се използват за организиране на издигането на вода от големи дълбочини – от 100 метра. Делът на пясъка в състава й може да надвишава 180 g/m. Отличават се с висока мощност и производителност.

Вихрови. Предназначени са за изпомпване на вода, съдържаща не повече от 40 g/m примеси от дълбочина 30 – 100 метра. Може да се използва за кладенци с ниска производителност.

Винтови – най-евтините помпи. Те се използват за водоснабдяване от открити резервоари или от кладенци с дълбочина до 15 метра. Допустимата концентрация на абразив е 40 g/m.

Във всички случаи се препоръчва да се извърши лабораторен анализ за определяне на състава и концентрацията на примесите.

Не се препоръчва използването на вибрационни помпи в кладенци. Инсталиране на вибрационна помпа вътре в кладенеца бавно ще  разруши конструкцията. Въртящо-постъпателните движения създават идеални условия за пълненето й с пясък.

За да се гарантира стабилността на налягането във водоснабдяването, се препоръчва да се инсталира конвертор. Недостатък на това устройство е високата цена, понякога тя може да бъде по-скъпа от самата помпа за вода, но с негова помощ един обикновен двигател става аналог на „perpetuum mobile“. Конверторът ви позволява също да минимизирате капацитета на резервоара.

Има и ръчни помпи. Те могат да бъдат инсталирани на места, където няма захранване. Тази опция на оборудването е много по-евтина от електрическите устройства, но дори поливането на малка градина ще изисква значителни физически усилия. Често се поставя като резервна опция в случай на откази в централната водопроводна система.

Ориентирането от опита на приятели при избор на помпа за вода за кладенец трябва да бъде само в случаи, когато паспортните данни на кладенеца и очакваните характеристики на изпълнение съвпадат. Но като се има предвид цената на една автономна система за водоснабдяване, е по-добре да се използват услугите на специалисти.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *