Симптоми от липсата на торове при орхидеите и начини за подобряване състоянието на растенията

Правилният вид торове, приложени в точните количества и в коректното време на годината може да направи значителна разлика в общото здравословно състояние на отглежданата от вас орхидея и така ще се получат много повече цветове. Тъй като при отглеждането в домашни условия на тези ненаситни и пословични със своя апетит цветя те няма от къде да си набавят хранителни вещества сами, вие трябва да им ги осигурите. В природата орхидеите имат много източници на храна, но във вашата саксия единствено добавените торове могат да осигурят енергията за развитието им. Без тази помощ орхидеите ви може и да оцелеят, но със сигурност няма да цъфтят.
Има три вещества, които са от изключителна важност за вашите цветя и това са азот, фосфор и калий. Азотът винаги е първият елемент върху опаковката на торовете и той този, който дава на орхидеите здравословният зелен цвят. Но както се казва в старите приказки „Твърде хубаво не е на хубаво“, с торовете не трябва да се прекалява защото ще предизвикат много бърз растеж, но стеблата ще са прекалено слаби за да издържат цялата тежест на цветето и може да се счупят. Недостигът на азот е другото, което трябва да се избягва защото стеблата на орхидеите и листата им започват да пожълтяват, като тези симптоми са почти същите, както и при прекалено многото добавяне на вода. За да се избегнат всички тези проблеми с глада и пренасищането с азот препоръчително е да използвате новите течни торове от вида Тера-Сорб (фолиар, Комплекс, Комплекс СБ и 4 Макро радикулар), които осигуряват точното количество хранителни вещества, от които в момента вашите орхидеи се нуждаят. Така освен горе посочените симптоми, ще избегнете и почервеняването на листата от липсата на фосфор и окапването на новите пъпки, а корените ще бъдат здрави защото няма да им липсва калий.
Развитието на вашите орхидеи зависи само и единствено от грижите, които полагате за тях. Те ще ви се отблагодарят многократно с внасянето на красота, свежест и сладък опияняващ аромат в дома ви.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *