Историята на диаманта Кохинор

За времето откакто е открит диамантът Кохинор е сменил много притежатели. В началото негов собственик е основателя на династията на Великите Моголи. След това украсява Пауновия трон на Шах Джахан, строителят на Тадж Махал, който е от същата династия. След него камъка преминава в Шах Надир, който го получава, чрез хитрост.

Легендата гласи, че през 1739 година, когато в Северозападна Индия властвал шах Мохамед персийският шах Надир, повел войските си да завладее тези земи. Сред военните трофеи бил и т.нар „Паунов трон” на Шах Джахан, но без камъкът, който иначе се намирал точно над главата на владетеля. По свои пътища Надир разбрал, че диамантът е скрит в тюрбана на шах Мохамед и устроил празненство, на което го поканил. По време на тържеството шах Надир припомнил на победения си колега за обичай да се разменят тюрбаните, на който Мохамед трябвало да се съгласи, иначе нарушавал традицията, а това би било изключително неприемливо. Получавайки тюрбанът Надир го разгънал и виждайки камъка възкликнал „Кохинор!” /Планина от светлина”/, което име диамантът носи и до днес.

Следващия притежател на диаманта бил афганистанеца Ахмад Абдали. Камъка попада при него при безредиците избухнали в страната след убийството на шах Надир през 1747г и последвалия разпад на империята му. Абдали се преместил в Кандахар, където основава Афганистанската държава и полага началото на кралската династия Дурани. След смъртта му неговия син Тимур наследява управлението и съкровищата от злато и диаманти и скоро столицата на Афганистан се премества в Кабул.

След смъртта на Тимур 1773 година страната бива разкъсана от междуособни войни за трона. Безредиците приключват с победата на един от синовете на Тимур, който обаче поради опасения за живота си бяга през 1813 година в Лахор при раджата Ранджит Сингх, който обаче в замяна на закрилата си изискал да му бъдат предадени всички ценности в това число и диаманта Кохинор. Така през 1849 година станалия вече легенда диамант по един или друг начин попада във владение на Източноиндийската компания, развила се от търговско дружество във военна и административна организация управляваща колониите на Великобритания.

През 1850 година като подарък камъкът е получен от кралица Виктория, и същия е изложен на показ в Лондон пред широката публика. До този момент диамантът е с оригиналната си индийска шлифовка. През 1852 година е взето решение да се направи нова шлифовка. При тези манипулации камъкът загубил над 42 % от теглото си ставайки от 191 на 109 карата. След смъртта на кралица Виктория диамантът Кохинор бива инкрустиран в короната на британските монарси носена в последствие от кралиците Александра и Мери. За коронацията на настоящата кралица майка Елизабет, бива изработена нова корона, в която наред с други диаманти е инкрустиран и Кохинор. В момента тази корона се съхранява в Лондонската кула.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *