Музикална памет и 4 стъпки за нейното усъвършенстване

Едно от предимствата на музикалното обучение в ранна детска възраст е свързано с развитието на паметта. Когато обаче един музикант вече се е изградил като такъв, той трябва да развива своята музикална памет. Най-общо казано, когато отидете на концерт и видите как музикант свири на цигулка страшно виртуозен етюд, без да гледа ноти, значи, че той го е запаметил. Същото важи и за свирене на китара, за свирене на пиано и става дума за една добре развита музикална памет.

Концертите проведени в такава атмосфера на свободно свирене са много по-изпъстрени с емоции и се харесват както на музикантите, така и на публиката. При положение, че сте в начален етап на развитие, и сега започвате да свирите на музикални инструменти – особено популярните за изпълнение пред публика – цигулка, китара, пиано, то е добре да започнете да развивате музикална памет. Изискват се следване на четири стъпки, които ще ви помогнат в тази посока.

Първата стъпка е развитие на възприятие за музиката или за конкретната пиеса, която искате да свирите. Богатото възприятие създава устойчива и жизнена памет. Когато влезете в смисъла на дадена музика и започнете да я възприемате близо до ума, тялото и душата, то тя става много  по-лесна за запомняне.

Изграждане на навик! Това е следващата стъпка в правилната посока. Обикновено музиката се свири при определен набор от техники. Просвирвайте различни техники характерни за дадения стил музика, без да влизате в конкретика. Когато свирите на китара имате голям набор от техники, които трябва да усвоите и които са специфични за различните стилове. При цигулката обаче е много по-трудно и специфично, затова се нуждаете от работа и със специалист.

Поддържане на знанието! Постоянно извиквайте музикално това, което искате да изсвирите. Поддържането на отношения със стила, чрез вашия музикален инструмент, ще затвърди практическото ви отношение към музиката и ще изгради по-ясни образи в съзнанието.

Останете позитивни към трудностите! Тоест все някога ще трябва да изсвирите тази музика, която толкова дълго време сте репетирали. Все някога, страниците с нотите, трябва да бъдат скрити и да останете сами с инструмента, пред публиката. Затова трябва да имате добра нагласа и да си представяте случващото се в главата си. Извиквайте най-добрите моменти от вашите репетиции и ги принесете на сцената. Не се притеснявайте, ако не се чувствате готови, дръжте нотите пред вас. Процесът е по усъвършенстване на паметта е дълъг и изисква постоянство.

Източник: http://music-store.bg/


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *