електрическа-китараРешението за закупуване на електрическа китара, за разлика от акустичната (нека ми простят нейните фенове), не може да се нарече емоционален импулс. И причината за това са характеристиките на инструмента. Първо, наличието на електрически китари предвижда и допълнително оборудване. И второ, силата на звука на електрическата китара, макар и регулирано от използването на електрониката, не позволява, в малко пространство като апартамента, да разкрие пълния потенциал на инструмента. Поради това закупуването на първата електрическа китара е само за хора решили сериозно да се занимават с това.

Първото нещо, за което трябва да имате в пред вид, когато избирате инструмента е стилът на свирене. Еволюцията на електрическите китари доведе до факта, че днес тя вече не е универсален инструмент. Производителите предлагат такава за всеки стил, независимо дали това е рок, джаз или блус. Така че, за тежките стилове е предпочитана китарата с химбукерите разположени под струните. За леки и мелодични стилове най-добрият избор ще бъде инструмент, оборудван с единични адаптери. За това помислете предварително какъв ще е вашият стил.

Инструментът, който харесате, трябва внимателно да проверите за драскотини, пукнатини, хлабавини и други дефекти. Ето няколко правила:

– Грифът на китарата трябва да бъде прав. Ако това не е така игнорирайте този инструмент.

– Височината на струните над грифа трябва да бъде възможно най-малка, за да се улесни китариста. Струните по време на свирене не трябва да докосват прагчетата и да тропат.

– При функционирането на механизма на щипките не трябва да има закъснения, шумовете по време на въртене също са недопустими.

– Проверете качеството на монтажа на прагчетата – без отскачания, забивания и закъснения.

– Китарата не трябва да бъде твърде тежка или твърде лека. Изпробвайте я доколко ви е удобна за да не промените случайно настройките с регулаторите по време на свирене.

Следващата стъпка е да проверите как работи електрическата китара. Разбира се, трябва да посвирите на инструмента, свързан към усилвателя. Трябва да проверите звука в различни режими – както „чист“ звук, така и с претоварване – с няколко комбинации от адаптерите. В същото време ще направите оценка и на самите адаптери – те не трябва да издават фалшиви тонове.

Купувайки електрическа китара, желателно е да изпробвате няколко инструмента и едва след това да вземете решение за закупуване, защото първото впечатление, често е измамно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *