Защо се променя аромата на вашите парфюми?

Питали ли сте се защо вашите парфюми променят аромата си и след няколко часа той е много по-различен от момента, когато сте се пръснали? Как е възможно един и същ парфюм да има толкова различен аромат? Това се дължи на трите групи компоненти, които се освобождават по различно време и благодарение на тях парфюмите са толкова дълготрайни. Тези три групи се наричат нотки и по реда на освобождаването си са връхни, сърдечни и базисни.
Връхни нотки – те се освобождават веднага след прилагането на парфюмите. Те се усещат първи, защото са съставени от малки и леки молекули, които много бързо се разпространяват във въздуха и достигат до центровете на обонянието. Свежест и острота са думите, които най-добре описват връхните нотки. Ароматите на джинджифил и цитрусови плодове са най-често използвани за първото усещане на парфюмите. Тези съединения са достатъчно летливи за да могат веднага да се усетят при излизането им от шишенцето. Връхните нотки формират първото впечатление от парфюмите. Много от хората си купуват даден парфюм въз основа на това дали аромата на връхните нотки му е харесал или не. Това е причината за важността на връхните нотки в бизнеса. Ароматът им се усеща до около 10-15 минути след пръскането.
Сърдечни нотки – те са формирани от онези молекули, които имат дълго време на изпаряване. Ароматът им се появява веднага след този на връхните нотки. Молекулите от този клас се изпаряват за време от 20 минути до 1 час. При сърдечните нотки се усещат експанзивни, топли, меки и нежни аромати. Лавандула, розови листенца и гардения са типичните представители на този клас. Също много популярни са ароматите на свежи цветя като магнолия, фрезия и други. Сърдечните нотки формират основата на запомнящото се ухание.
Базисни нотки – финалната чувствена аура. След като сърдечните нотки спрат да се усещат, тогава идва времето на базисните. Те са с най-дълготраен аромат, който е богат и много дълбок. Ветивер и мускус са типичните представители на този клас аромати.
Всеки аромат на парфюми се изгражда от тези три нотки, които схематично могат да се представят под формата на обърната пирамида според времето им на освобождаване и продължителност на усещанията.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *