Разликата между мъжките и женските дрехи

Преди няколко десетилетия въпроса „Тази блуза мъжка ли е или женска“ със сигурност не е бил изричан. Самата мисъл за него била абсурдна. Да обаче света на модата се променя доста рязко. Дрехите от висшата мода все повече и повече се доближават до унисекс. Ние обикновенните хора се влияем от стилът на знаменитостите, а той е все по-непредсказуем. Тенденциите в женските дрехи са следните: изчистени дънки и тениска са перфектната комбинация за една дама. Колкото до мъжете: дълбоки V-neck деколтета, скъсани дънки, шапки с периферия, розови цветове и много аксесоари.

Вече става доста объркващо, когато трябва да избираме дрехи – трудно се разбира дали са женски или мъжки. Дори и на мен се е случвало да гледам модели шапки в онлайн магазин и да се чудя мъжки ли са или женски. Същото важи и за обикновенните магазини. Дори и там може да се заблудим жестоко ако не попитаме консултантката.

Поради тези обстоятелства смятам че е изключително важно да разясним веднъж за винаги: кои дрехи са женски и кои мъжки? Колкото и да е размита разликата между тях, все още има няколко ключови елемента, по които категориюно можем да отсъдим дали пред нас стоят мъжки или дамски дрехи.

Един от тези елементи например е дължината. Женските дрехи често са къси и отрязани на много места, докато мъжките си остават в пълните им размери. Просто погледнете колко материал е използван при ушиването на дрехата. Дамските дрехи винаги разкриват повече части от тялото. Например топове и поли. Но ако говорим за нещо, което може да се обърка – наприемр къси панталони, това правило яе ни помогне. Малко материал – женски са, многото използван материал пък (по-широки или пък дълги чак до коляното) показва че панталоните са мъжки.

Друг такъв елемент е самия дизайн. Мъжките дрехи обикновенно са скучни и постни, докато женските дрехи са вдъхновени от най-лудите фантазии на дизайнерите. При женските дрехи може да срещнем блестящи украшения, кожени аксесоари, шалове и други. Не че такива няма и при мъжките, но не са толкова натрапчиви.

Цветове и щампи. Те също могат да подскажат какъв вид са дрехите. Флорални мотиви, светли и ярки цветове са типични единствено за дамските дрехи. Представете си щампа на цветя върху мъжка блуза – невъзможно. Единствено мъжките хавайски ризи имат такива, но те са едно малко изключение. Мъжките дрехи обикновенно са в по-тъмни или неутрални цветове, като е добре да имаме едно ан ум за розовото и лилавото – на последък се срещат повече по мъжете, от колкото при дамските дрехи.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *