Защо да Изберем Настолен Компютър

Навсякъде по всички медии било те стандартни или онлайн се твърди, че хората повече от всякога са станали мобилни. Всъщност по тази теза може доста да се поспори. Наистина има хора, които често са в движение и новите технологии помагат и улесняват работата им. Но процентно тези хора са малцинство. Тогава защо навсякъде се преекспонира мобилността на съвременната реалност. Отговорът е очеваден: Всичко е Маркетинг.

Замисляли ли сте се вие дали наистина имате нужда от мощния лаптоп, който сте си закупили. Колко често го ползвате навън? Повечето хора „разхождат” лаптопите си само когато са на почивка , и то ги ползват основно за браузване и мултимедия. Реално подведени от маркетинговите стратегии на търговците на техника, клиентите им купуват лаптопи/нетбуци/таблети от които реално нямат нужда.

Как бих постъпил аз?
Вместо да купя мощен лаптоп бих си взел настолен компютър с подобни характеристики и с разликата в парите бих взел и някой евтин нетбук или лаптоп втора употреба. Бюджетът ще е същият а преимуществата много по големи.

А причините да избера настолен компютър са:

При еднакви характеристики на компонентите при настолен компютър и лаптоп, разликите в цените е меко казано голяма. Грубо пресметнато лаптопът излиза с около 50% по-скъп от настолния компютър.

Най-важната предпоставка за мен: Размера на екрана: няма място за сравнение между масовия 15.6 инча монитор за лаптоп и 23 инчовия монитор, на който пиша настоящата статия.

Комфортност при работа: Не само монитора има значение, но и клавиатурата. Голямата клавиатура е къде-къде по-удобна от компактната клавиатура на лаптопа. Отделно и работата с приложения на настолен компютър е много по-комфортна. То реално периферия като клавиатура, монитор и мишка може да се закачи и към лаптопа, но това първо не е много удобно и определено не е ценово изгодно.

Охлаждането: Лятно време в убийствените горещини настолният компютър се охлажда по-добре от лаптопа. Дори за лаптопите е желателно допълнителното закупуване на специални охлаждащи подложки, което е свързано с харча на още пари.

Ъпгрейда: Настолният компютър се ъпгрейдва много по-лесно от лаптоп. Но… Това вече не е преимущество по-простата причина, че компонентите толкова бързо се развиват, че когато дойде момента за ъпгрейд, установявате, че ще ви е по-изгодно да си вземете направо нова конфигурация.

В заключение е редно и да спомена един недостатък на настолния компютър. За разлика от лаптопа, той няма батерия и когато угасне тока следва моментално изключване и на вашият компютър. Спасението е да си закупите UPS , но това също е допълнителен разход.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *