Как да изберем монитор за графичен дизайн

Всяка година производителите на монитори пускат на пазара десетки, дори стотици модели с впечатляващи характеристики и „лъскав“ дизайн. Само една малка част от тях обаче отговарят на специфичните изисквания на графичните дизайнери, фотографите и специалистите в областта на полиграфията и предпечатната подготовка. Как да изберем подобно устройство? На какви параметри трябва да обърнем внимание преди всичко останало? На тези въпроси ще се опитаме да дадем отговор в тази кратка публикация…

Като за начало, трябва да изясним, кои характеристики на монитора са от най-голямо значение за потребителите, които се занимават с компютърна графика на професионално ниво. На първо място стои видът на матрицата, използвана в даден модел монитор. Тя определя редица важни показатели, като яркост, контраст на екрана и най-вече – качеството на цветопредаване. Всъщност, за разлика от геймърските и 3D мониторите, особеностите на които разгледахме в предишната ни статия, именно точното цветопредаване е първостепенен фактор при избора на монитор за графичен дизайн. По принцип професионалните модели са снабдени с IPS матрици от висок клас. Тяхното предимство пред евтините TN матрици са широките ъгли на видимост Изображението на екрана не се влошава, когато гледате монитора под ъгъл, запазва се контрастът, а цветовете не губят своята наситеност. IPS матриците обаче имат различни модификации, така че трябва да внимавате при избора на подходящ за вас модел. Изключително популярни в момента са мониторите с олекотената e-IPS матрица. Тя е с по-скромни възможности, но пък е и по-евтина. Това е подходящ вариант за по-непретенциозните дизайнери и фотографи, които работят на любителско ниво. Професионалистите следва да се ориентират към модификациите от по-висок клас – например P-IPS или S-IPS (при по-старите модели), H-IPS/AH-IPS – реално 10-битови или псевдодесетбитови (8-bit + AFRC). В някои случаи (ако работите предимно с чертежи или черно-бели изображения, както и ако често работите с текст), приемлив вариант са и мониторите с PVA или MVA матрици от висок клас. Тяхното предимство е, че сред LCD мониторите именно тези модели осигуряват картина с най-дълбоки нива на черния цвят и съответно са с най-висок естествен контраст. Напоследък популярност набират и мониторите, снабдени с PLS матрици (производство на Samsung). По своите характеристики те се явяват аналог на споменатите IPS матрици.

Размерът на екрана има своето значение, но тук нещата до голяма степен зависят от вашите конкретни нужди и индивидуални предпочитания. Най-популярни са мониторите с диагонал на екрана 23-24 инча. Особено внимание трябва да обърнем на мониторите с диагонал на екрана 24 инча, разделителна способност 1920×1200 пиксела и съотношение на страните 16:10 (за разлика от традиционното съотношение 16:9). Тези модели са предпочитан вариант за графичните дизайнери, които за своите проекти имат нужда от повече работна площ по вертикала. Достатъчно популярни, макар естествено да са значително по-скъпи, са мониторите с диагонал на екрана 27 инча и разделителна способност от 2560×1440 пиксела. Те осигуряват висока детайлност на картината и ще ви позволят ясно да виждате и най-малките елементи от изображението. Също така, те предоставят и значително по-голям простор за действие – без проблем можете да разположите диалоговите прозорци на приложенията, с които работите, по възможно най-удобния за вас начин, което естествено ще повиши и ефективността на вашата работа. Минималният размер на екрана, удобен за работа, е 23 инча, с разделителна способност 1920×1080 пиксела и съотношение на страните 16:9. Теорията е хубаво нещо, но често общата информация не е достатъчна за да изберем най-удачния за нас монитор. Добре е човек да има пред очите си и поне няколко конкретни примера. Ако вашият случай е такъв – рагледайте тези монитори за графични дизайнери. Описани са техните основни предимства и недостатъци, почти за всеки модел има и подробно ревю.

Когато избираме монитор предназначен за работа, трябва да обърнем внимание и на неговия дизайн. Стойката трябва да бъде стабилна и да осигурява възможност за промяна на височината на екрана. Покритието на корпуса трябва да бъде матово, по възможност в тъмен цвят, без пъстри етикети, лога и ненужно ярки светлинни диоди, с които често са снабдени моделите, предназначени за наивния масов потребител. Обърнете внимание и на покритието на екрана. Избягвайте гланцовите дисплеи. Ако спрете своя избор на подобно устройство – най-вероятно ще съжалявате. В магазина, преди покупката, може да ви се стори, че изображението изглежда по-добре, в сравнение с мониторите, снабдени с матово покритие на екрана. Цветовете изглеждат по-живи и наситени, черният цвят сякаш е по-плътен, контрастът – по-висок. Да, картината изглежда визуално по-добре, но ако изберем такъв модел, у дома ще можем с успех да го използваме в качеството на огледало, но при работа постоянно ще ни пречат отраженията на стаята зад нас и на собствената ни физиономия, както и много неприятни отблясъци, при по-силна дневна или изкуствена светлина. Имайте предвид обаче – по-старите IPS базирани модели с матово покритие на екрана, страдат от т. нар. кристален ефект. Той се забелязва особено добре на бял фон – изображението изглежда така, сякаш екранът е покрит с лек скреж, който вече е успял да посъбере малко пушилка от съседната магистрала. В случай, че сте с по-чувствително зрение – за предпочитане е да изберете модел с PLS матрица, или някой от най-новите IPS монитори, произведени в края на 2012, или през тази 2013 година.

В тази статия споменахме само основните моменти, на които трябва да обърнем внимание, ако искаме да изберем монитор подходящ за графичен дизайн. Различните модели имат своите специфични особености и достойнства. Също така, има и редица тънкости, които имат значение при избора. Потребителите без достатъчно опит е добре да не бързат с покупката, а да отделят от своето време, за да съберат повече сведения по темата. В интернет има достатъчно качествени материали, които безспорно ще ви бъдат от полза. Търсете обаче независими сайтове, които не са пряко обвързани с продажбата на монитори – това ще ви гарантира, че публикациите отразяват реалните качества на моделите, а не са съчинени с рекламна цел. Нелош източник на информация, с интересни и подробни ревюта на монитори, който ще си позволя да ви препоръчам и който използвах за написването на днешната статия, е ТОЗИ САЙТ.

Дано да имате късмет в избора на качествен, но по възможност – евтин монитор за графичен дизайн. С това приключвам и ви пожелавам успех!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *