Избор на монитор – 5 основни съвета

Рано или късно човек се изправя пред сложната на пръв поглед задача да си избере нов монитор (освен ако не предпочита да ползва лаптоп).
На практика във всеки дом има настолен или мобилен компютър, наличието на подобна техника отдавна вече не е някаква екзотика. Настолните компютри, в съчетание с хубав монитор, имат своите безспорни предимства пред лаптопите. След като в миналата статия дадохме някои препоръки, свързани с избора на лаптоп, днес ще поговорим за това, как да изберем подходящ монитор. Ето няколко съвета, които надявам се ще бъдат от полза за начинаещите потребители. И така, на какво следва да обърнем внимание при избора на монитор?

1. Каква марка монитор да изберем?
По принцип при мониторите, както и при лаптопите, от съществено значение е не толкова марката, колкото характеристиките на конкретния модел и неговото представяне в реални условия. Това обаче е вярно в по-голяма степен за лаптопите, тъй като в повечето случаи компонентите в тях са абсолютно идентични, произведени в едни и същи фабрики, по един и същ стандарт, от един и същ производител. С други думи, наистина марката няма чак толкова голямо значение. При мониторите обаче диференциацията е по-забележима. Въпреки че има изключения, най-отговорно мога да ви дам следната препоръка: ако търсите възможно най-високо качество (особено ако избирате монитор за графичен дизайн и предпечат) – ориентирайте се към моделите на Eizo и NEC. Това са двете фирми, произвеждащи модели от най-висок клас. Цените на тези монитори обаче са достатъчно високи и не са по джоба на масовия потребител. Няма смисъл да купувате такъв монитор, ако смятате основно да гледате филми и клипове, да играете на игри и да ровите в Интернет. Следващата марка, която заслужава сериозно внимание, е Hewlett-Packard. Солидна компания, която рядко допуска компромиси с качеството. Мониторите на HP обикновено се отличават със здрави, дори масивни корпуси и високо качество на изображението. Като цяло тези монитори са по-евтини в сравнение с моделите на първите две марки, но също са от достатъчно висок клас. Е, има и някои изключения. За да поддържа конкурентно ниво на цените, производителят взима понякога странни решения,
които вместо да помогнат за увеличаване на продажбите, имат обратен ефект. Типичен пример е недоразумението HP ZR2740w. За съжаление, стремежът към висок стандарт на качество е свързан и с по-висока цена, което кара много потребители да изберат монитор от следващата марка – Dell. Моделите на Dell са „златната среда“. В момента най-популярните монитори от среден клас са с логото на тази компания. Цените са напълно поносими, при това в повечето случаи Dell успява да предложи изключително изгодно съотношение цена/качество. Уви, по-ниската цена идва за сметка на някои компромиси. Качественият контрол е по-нисък, в сравнение със споменатите дотук марки. Ако решим да изберем монитор на Dell, следва много внимателно да огледаме екрана и да проверим за възможни дефекти на матрицата – само това би ни гарантирало изгодна покупка. Останалите марки, които заслужават да бъдат споменати, са Samsung, LG, Iiyama, BenQ и Asus. LG има интересни модели, базирани на пасивната 3D технология, а BenQ и Asus в последно време се ориентират към активната 3D технология и геймърски модели, някои от които са изключително успешни. Philips може и да има успех при телевизорите, но мониторите на тази марка не са сред най-търсените от потребителите с повече познания. Причината е може би в това, че голяма част от моделите на компанията са с евтината TN матрица, която (най-после) започна да „става ясна“ дори и на най-неориентираните граждани.

2. Монитор с каква матрица да изберем?
Съвременните монитори са базирани на т. нар. LCD технология. Но, моля, не бъркайте с LSD – диетиламидът на лизергиновата киселина осигурява и звук и картина, но действа на съвсввввв разззз… уха-а-а… лел-е-е-е… да-а-а… Накратко, действа на съвсем различен принцип и няма нищо общо. Позволих си тази закачка, защото в много форуми и до днес някои „експерти“ разискват качествата на LSD мониторите и LSD телевизорите. LSD е психотропно вещество, а LCD идва от Liquid Crystal Display. Основните видове течнокристални матрици са: TN – изборът на такъв монитор е оправдан само ако сте геймър и ви трябва максимално бързодействие на матрицата, IPS – ако държите на точното цветопредаване, PVA/MVA – ако ви трябва изображение с висок контраст и дълбок, плътен черен цвят (за предпочитане е при работа с черно-бели графики и чертежи и продължителна работа с текст). За да направите информиран избор на монитор, е добре да отделите малко време и да се запознаете по-подробно с
особеностите на LCD матриците.

3. Размер и разделителна способност на екрана на монитора.
За домашно ползване най-популярни са мониторите с диагонал на екрана в диапазона 22-24 инча. Напоследък се появиха и повече модели с диагонал 27 инча, те осигуряват значително по-голяма работна площ, удобни са и за хората, които обичат игрите или искат за отмора да изгледат някой филм без да стават от работното място. Имам предвид работното място у дома, разбира се, далеч съм от мисълта, че е удачна идея да гледате филми в офиса (освен ако не сте шеф – шефът може всичко). Размерът има значение, както се казва, но следва да се обърне внимание и на разделителната способност на екрана. Най-масовата резолюция при мониторите в момента е 1920×1080 пиксела (съотношение на страните 16:9), т. нар. Full HD. Среща се не само при популярните 23 инчови модели, но и при 24 и 27 инчовите. Сравнително рядко срещани, но много по-удачен избор са 24 инчовите монитори с разделителна способност на екрана от 1920×1200 пиксела (съотношение на страните 16:10). Осигуряват по-голям простор за вашите проекти и по-добра видимост по вертикала, което е от значение при някои игри. При 27 инчовите изберете екран с резолюция 2560×1440 пиксела – това ще ви осигури качествена, гладка картина с висока детайлност. Възраженията, че текстът и иконите на десктопа ще изглеждат твърде дребни, са безоснователни. Проблемът се решава с две щраквания в контрол-панела на Windows, а при сърфиране в Интернет винаги можете да използвате комбинацията на бутоните „Ctrl“ и „+“, съответно – „Ctrl“ и „-„.

4. Колко струва един хубав монитор?
Относително е. Зависи – какво разбирате под „хубав“. Обърнете внимание, че повечето лъскави на вид монитори са и примамливо евтини. Това е така, защото освен атрактивния външен вид, друго няма да ви предложат. Качеството на използваните материали, въпреки гланца на корпуса и цветните стикери с внушителни надписи от сорта „super“, „mega“, „ultra“ и т. н., е достатъчно ниско. Повярвайте ми – просто не си заслужава да дадете тези пари, пък ако ще да са и само 100 лв. Освен от качеството, цената на монитора зависи и от размера, това е ясно. Да кажем, че нов монитор от масовия клас, с диагонал на екрана 23 инча и e-IPS матрица, струва в момента 350-400 лв. Ако искаме да изберем 27 инчов монитор среден клас, подходящ за графични дизайнери и обработка на цифрови снимки (на любителско ниво) – ще трябва да отделим около 1100-1300 лв. Топовите модели, предназначени за професионалисти, са на цени, започващи от 2500-3000 лв.

5. Последен (но важен) съвет.
Последният ми съвет е да намерите в Интернет подробно ревю на модела, който ви е хванал окото, както и да потърсите мнения в някой от специализираните форуми за техника. На какво още трябва да обърнем внимание при избора на монитор? Има разбира се и други важни параметри, които задължително трябва да вземем под внимание. Препоръчвам ви да прегледате и тези
съвети за избор на монитор – всичко е обяснено кратко, стегнато и ясно. Така подготвени, без съмнение ще можете да изберете най-подходящия за вас монитор. Успех в избора!

Автор: Observer
Източник: monitoribg


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *