Избор на добър лаптоп

Какво означава за вас добър лаптоп? Евтин? Качествен? А защо да не е едновременно и евтин, и качествен? Наистина, изглежда трудно, но е напълно възможно да изберем достатъчно качествен и същевременно – евтин лаптоп. В тази статия ще дадем няколко основни съвета, които ще улеснят вашия избор. Преди всичко обаче трябва да се замислите и честно да си отговорите, дали наистина ви е нужен ноутбук. Производителите на мобилни компютри влагат огромни средства за реклама на своята продукция. В съзнанието ни настойчиво се насажда идеята, че животът ни е просто немислим без да имаме под ръка този полезен и нужен електронен помощник. Но дали наистина е така, дали наистина ви е чак толкова необходим? В случай, че имате някакви съмнения по този въпрос – не бързайте с покупката. Лаптопите имат някои предимства пред настолните компютри, но не са за пренебрегване и някои съществени недостатъци. Да видим.

Главното предимство на мобилните компютри пред настолните конфигурации е че са… мобилни, да. Всъщност, нека използваме по-точен термин, да кажем – компактни. Лаптопите съчетават в едно компютър и монитор, заемат значително по-малко място, по-лесно се пренасят и (важен момент) – напълно е елиминирана ужасната плетеница от разнообразни кабели и кабелчета. Всички останали „предимства“ не са нищо повече от маркетингов трик. От друга страна, недостатъците на лаптопите не са никак малко. Колебая се, дали да ги изброявам, че може въобще да не стигнем до избора на лаптоп… Преди всичко, при по-висока цена в сравнение с настолните конфигурации, те предлагат по-ниска производителност. Ъпгрейдът на един ноутбук е много по-трудно осъществим. Лаптопът изисква и повече грижи, а жизненият му цикъл е много по-кратък. Не е за пренебрегване и по-ниската ергономичност. Особено при ниския клас лаптопи клавиатурата никак не е удобна, а дисплеят е с твърде съмнително качество. Както се казва, направо ще си счупите очите. Ако всички тези „страхотии“ не ви стряскат особено, значи наистина можете да продължите напред към съветите, свързани с избора на подходящ за вас лаптоп. И така, ето няколко основни момента, на които следва да обърнем внимание…

Колко струва един добър лаптоп? Ако на подобен въпрос някой успее да ви даде конкретен отговор и назове каквато и да е определена сума – значи или ви лъже, или нищо не разбира от тези работи. Всичко зависи от това, за какво ще използвате лаптопа. Според вашите нужди следва да подберете най-подходящата за вас конфигурация. Високата цена не винаги е гаранция за максимално добро представяне на лаптопа, а често се случва, че скъпите компоненти с висока производителност въобще не са нужни на повечето потребители.

И така, преди да се заговори за цени, трябва да решим, какво точно ни е нужно, за какво ще използваме лаптопа. В случай, че работите с 3ds Max, AutoCAD, ArchiCAD и други подобни програми, или желаете да избивате пълчища от виртуални врагове (било то дракони, гоблини, или коварни терористи) – трябва да изберете лаптоп с по-голям диагонал на екрана, поне 15.6 инча, желателно от 17 инча нагоре. За да си запазите непокътнати нервните клетки, процесорът трябва да разполага с достатъчно изчислителна мощ – ориентирайте се към трето поколение процесори, нещо като Intel Core i5, или i7, базиран на микроархитектурата Ivy Bridge. Видеокартата естествено също трябва да е с достатъчно висока производителност. Ако подготвяте файлове за печат и точното цветопредаване е от критично значение – в никакъв случай не взимайте лаптоп с евтина TN матрица. Но, внимание – за жалост при много от лаптопите с такава мощ под капака, производителите не успяват да осигурят ефективно охлаждане на системата. Температурите често надхвърлят 95 градуса, което при редовна „злоупотреба“ бързо може да доведе ноутбука до летален изход. Печален пример е „огнедишащият“ Acer AS5755G.
Е, проблемът донякъде се решава с добро допълнително охлаждане, но първо трябва да намерите наистина добра и ефективна подложка и второ – тя също струва пари. Най-ниската цена за „геймърски“ лаптоп с приемливо качество е около 1500 лв., а наистина стойностните конфигурации са на цени от 2000-2500 лв. нагоре. Ако ви трябва лаптоп за да си проверявате пощата, докато пиете сутрин кафе (или вечер – уиски 🙂 ), да направите бърза справка в Интернет, или да размените няколко изречения в чата – чудесна работа ще ви свърши някой лек и практичен нетбук с диагонал на екрана до 12 инча. Средна цена – 500-600 лв. Масовите модели за „универсална употреба“ (основните офис програми, някой и друг филм или по-непретенциозна откъм ресурси игра) са с диагонал на екрана 14-16 инча. Те са с поносими габарити и тегло и приемливо ниво на производителност. Ориентировъчна цена – 700-1000 лв. Разбирате, че не можете да очаквате чудеса от моделите, които се позиционират в началния и среден клас. Ако спрете своя избор на такъв лаптоп, трябва по презумпция да приемете неизбежните последствия – посредствено представяне и сравнително кратък жизнен цикъл. Впрочем, това не е нещо чак толкова лошо – важното е да ви върши работа, а когато предаде богу дух – винаги може да се купи друг, евентуално – по-добър от предишния. Накратко – преценете за какво ви трябва лаптопа и бъдете реалисти при избора.

Коя марка лаптоп е най-добра? Напълно безсмислено е да се коментира. Учудват ме разгорещените спорове във форумите, изпълнени с обиди и закани. Там май повече се дискутира за достойнствата на майките и сестрите на опонентите, отколкото за качествата на разглежданите марки. Истината е, че почти всички лаптопи, независимо от марката (Dell, HP, Asus, Lenovo, Acer, Sony, Toshiba и т. н.), се произвеждат в Китай. В повечето случаи дори компонентите на „съперниците“ са произведени в едни и същи фабрики. И се развалят еднакво – независимо от логото на капака. О, ако религията не ви позволява да се докоснете до който и да е от лаптопите на Acer – моля, извинете. Изберете си тогава някой „правоверен“ ноутбук от „вашите“… Накратко, всеки производител предлага както по-качествени, така и не много удачни модели. Лаптоп се избира по модели, не по марки. За идеален избор можем да смятаме такъв модел, който предлага най-добро съотношение цена-качество. Успеем ли да намерим нещо, което максимално да отговаря на нашите нужди, като същевременно е с прилично качество и поносима цена – смело можем да кажем, че сме избрали добър лаптоп.

Разгледахме няколко съществени аспекта, на които трябва да се обърне внимание при избора на лаптоп. Те ще ви послужат като добра отправна точка, но въпросът разбира се не се изчерпва с тях. Има и други моменти, които трябва да се вземат предвид. Още полезни съвети ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.
А аз приключвам с пожеланието да имате успех не само при избора на добър лаптоп, но и във всяко ваше начинание.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *