Торове, вода, температура… вижте жизненоважните фактори за оцеляването на растенията

Ако планирате да си направите градина, в която да си отглеждате плодове, зеленчуци или цветя вие трябва да научите от какво се нуждаят тези растения за да оцелеят. Вода, подходяща почва, торове, въздух, слънчева светлина, оптимална температура и киселинност са основните фактори, от които всяко растение има нужда за да расте.
1. Вода – тя е един основните фактори за развитието на растенията. Повечето растения се нуждаят от оптимално количество вода за нормален растеж. Това разбира се е строго индивидуално за всеки вид. Някой растения предпочитат по-сух климат, докато други се нуждаят от голямо количество влага.
2. Почва – другият жизненоважен фактор за растежът и оцеляването на растенията. Тя трябва да бъде с достатъчна влажност и правилен баланс на хранителните вещества и минералите. Различните видове растения логично имат свои специфични изисквания към типа на почвата и към нейната структура.
3. Торове – те са известни като „храна за растенията“. Осигуряват всички необходими микро и макро елементи, като азот, калий и фосфор (първични макроелементи), сяра, калций, магнезий (вторични макроелементи), мед, бор, кобалт, хлор, силиций, цинк, желязо, молибден и манган (микроелементи), а също така и всички аминокиселини.
4. Слънчева светлина – счита се за главният ресурс на енергия за растенията. Всички микро и макро елементи се преобразуват в хранителни вещества благодарение на процеса на фотосинтеза, който ги превръща в прости захари.
5. Температурата на почвата, както и тази на въздуха много силно влияят на растежа. Границите на оптималната температура са много широки, заради многобройните видове растения. По-голямата част от растенията се развиват добре при температури между 18 и 30 градуса. Подходящата температура е нужна за извършването на някой процеси като покълване, дишане, фотосинтеза и цъфтеж.
6. Атмосфера – тук се включват влажност на въздуха и съдържание на въглероден диоксид. Влажност около 40-60% е подходяща за повечето растения. Количеството на въглероден диоксид е важно заради превръщането на хранителните вещества в захари при процеса на фотосинтеза. Кислородът е необходим за дишането и оползотворяването на вторичните продукти от фотосинтезата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *