Неплатените фактури

Както всяко задължение, неплатените фактури също имат определен срок, в който трябва да се съберат и обработят. Днес, това е наболял проблем при хората, които са решили или вече се занимават със среден или малък бизнес. При междуфирмената задлъжнялост, това се превръща в проблем и повод за прекратяване на бизнес кредитите към определените банки. В подобна ситуация могат да попаднат рекламна агенция, която не може да събере съответните задължения по неплатената фактура, за да предостави рекламни услуги или склад за стоки на едно, който няма как да събере парите за вече продадените стоки на по-малкото магазинче.
Времето, за което трябва да се съберат неплатените документи, е различно. Сумата може да се издължи еднократно или на периоди. Към втория спадат доставка на стоки, която се извършва всеки месец, заради съответен договор. При една неплатена фактура, която се издава от по-големи бизнеси, към периодичните задължения може да отнесем интернета, газа, телефонните услуги и електричеството. При издължаването на периоди, сумата се събира в 3-годишен срок от издаването й. Ако това условие не бъде спазено, документа загубва правото на съдебно събиране на дължимото.
За еднократно задължение, сумата се събира в 5-годишен срок и може дотогава да се докладва пред съд. В противен случай, получателят може да предяви своите възражения за изтекла давност.
Ето, как да съберем дължимата сума на неплатените фактури. Като за начало, може сами да пробвате да убедите длъжника да заплати съответните средства. Това, разбира се, не винаги дава резултат. Има закон, благодарение на който, чрез съда задълженията могат да се съберат. Процедурата е известна още под името „съкратен съдебен процес“, тъй като висшия съдебен орган предоставя само 15-20 дни за събиране на сумата. Разбира се, целият процес е обвързан със определената заповед. За да видим разликата – едно обикновено дело, свързано с търговски въпроси, трае около 1 до 2 години. Точно заради това, най-лесно е да се ползват услугите на адвокат, защото една неплатена фактура може да доведе до доста проблеми.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *