Кратка история на парфюма

Парфюмите винаги са съпътствали различните култури и общества от дълбока древност, до наши дни. В съвременното общество е развита цяла индустрия за производство на различни видове парфюми, които вече може да купувате и онлайн – например от сайта parfiumbg.com.

От векове използването на парфюми е белег, както на добра хигиена, така и на аристократичност и добро финансово състояние. Думата парфюм има латински корени и означава окадявам, чрез дим. Първоначално, в дълбока древност, били разпространени така наречените благовонни масла. Те най-често се изгаряли при различни празненства, и религиозни ритуали. Използвали се ароматни цветя, билки или благоуханна смола, при изгарянето на които се отделял ароматен дим. Типичен пример за това е тамянът.

Още в древен Египет и Месопотамия се използвали парфюми. Тогава тези парфюми се нанасяли по тялото най-вече като благовонни масла, чрез масаж. Древна Финикия била център на търговията с парфюми, които се доставяли в красиви стъклени флакони. Не отдавна, при разкопки в съвременния град Созопол, беше открита вълнуваща находка от пети век преди Христа. При едно от откритите древни погребения, учените намериха изящен, малък флакон, който някога е бил пълен с благовоние.

Древните елини по това време, наричали изящните съдове с парфюми, алабастрон, тъй като те идвали от Египет и се изработвали предимно от алабастър. През средновековието до Европа достигнали нови различни парфюми, които били пренесени от търговци, както и от кръстоносците, които завладели Близкия Изток. През епохата на френските крале и особено на Краля-Слънце, Луи XIV, широко се използвали най-различни благовония и парфюми. През онези времена било модерно аристократите да носят натруфени и помпозни перуки, което често пъти било причина за лоша хигиена. Затова аристократите от Ренесанса, буквално обливали перуките и дрехите си с „вълшебните” източни парфюми, но ефектът не винаги бил сполучлив.

При откриване на Изтока сред европейците станали особено популярни парфюми на основата на амбра. Амбрата е характерно вещество, което се образува в червата на кашалотите и което те изхвърлят. Затова още древните хора събирали това ароматно вещество по бреговете на Индия, Цейлон, и Арабския полуостров. С развитието на химията, през двадесети век, в парфюмерийната промишленост настъпва истинска революция.

Днес на пазара има огромно разнообразие от парфюми. Съществуват „тежки” парфюми, които имат по-силни аромати и се предлагат в малки флакони от по 10-15 мл. Те обикновено са доста скъпи, затова по-разпространени и достъпни са парфюми, които съдържат по-разредени есенции. Тези парфюми обикновено са известни като „тоалетна вода” или „вода от парфюм”. Най-често се предлагат във флакони от 30, 50 или 100 мл.

За мъжете, този вид парфюми е по-известен като „одеколон”, в който есенцията е доста разредена. Разбира се, когато говорим за качествени и скъпи парфюми, не може да не споменем и прочутото българско розово масло. Маслодайни рози се отглеждат и в други части на света, но е установено, че от розите в Казанлъшката долина се извлича най-качественото розово масло. То е в основата на много видове елитарни парфюми, които ще намерите на parfiumbg.com.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *