Истории от раклата – бижутата на мадмоазел Шанел

Бижута не се произвеждат от вчера, вярвам ще се съгласите. Първият пионер, така да се каже, който е положил началото на цяла индустрия, е Коко Шанел, която поставя началото на една култова година през далечната 1932. Тогава, благодарение на напористата дама, бижутерията и нейните творения, започнали да се приемат като демократични и привлекателни. От там нататък, следвайки нейният пример, много модни къщи започват да използват бижута, инкрустирани с естествени или полускъпоценни камъни, за да придадат на своите модели още по-зашемятаващо излъчване и да подчертаят уникалността на дрехата. Това използване на бижута по време на дефилета, довело до обособяването на ново понятие в модата – стилни костюмни украшения.
Коко Шанел представя своя дебют в бижутерията, като през ноември 1932 година представя на световната общественост своята колекция бижута със своето име. Те били главно в платина и диаманти. За Шанел диамантите били най-голямата ценност, ето защо трябвало да бъдат носени, за да придадат скъпоценен блясък на всяка жена. Освен това предприемчивата дама смятала, че тези бижута са и добра база за инвестиция. Цялата колекция носела знака на жена с изискан женски вкус и заряда на всички женски желания. До показването на тази бижутерска колекция бижутерите били подвластни на мъжките предпочитания .
Пак през далечната 1932 година се създава и прочутото в цял свят сега диамантено колие Chanel във вид на комета, което днес е истинско постижение в бижутерията и изработката на украшения.
Цялата колекция бижута на Шанел били изработени в съвременен, необичаен, но и твърде практичен начин. Всяка жена, закупила поне едно бижу от тази колекция, можело да се сдобие с още едно, което да я прави неотразима и да не се повтаря. Това ставало заради възможността на бижутата да се разглобяват – самата им конструкция правела възможно разделянето на едно колие например, на едно колие, гривна и брошка. Тази колекция бижута подчертала свободата на избор на жените и въплащавала изострения френски шик.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *