Струва ли си надплащане на ипотека?

Всеки лев, който изразходваме за надплащане на заема, ще означава някакви спестявания за нас. На първо място върху лихвата по заема – чрез надплащане на заема намаляваме непогасения капитал и именно въз основа на главницата размерът на лихвата се изчислява непрекъснато. Това означава, че редовно надплащайки заема, ние значително ще намалим размера на месечните вноски, което ще ни позволи да надплатим или просто по-голяма финансова свобода – в края на краищата не трябва и дори не трябва да харчим всяка безплатна стотинка за надплащания.

Преизплащането на ипотеката води до факта, че ние го изплащаме по-рано от планираното. Ако свръхплащанията са били малки и редки, разликата може да бъде символична и да отнеме само няколко седмици или месеци, но в случай на редовно изплащане на заем, можем да говорим за изплащането му дори няколко години предсрочно.

Предсрочното изплащане на заема се изплаща не само в чисто финансово отношение. В ранния етап на изплащането на заема ще се радваме най-накрая да имаме собствените си четири ъгъла, така че дори ако заемът е лош за нас финансово, а не психически. След няколко или няколко години месечни преводи, нашето отношение несъмнено ще се промени, особено след като бързо ще се окаже колко малко всъщност е изплатен заемният капитал въпреки многогодишното усърдно плащане на вноски.

Наличието на ипотека е огромна тежест и стрес – ние винаги имаме риск в случай на непредвидени финансови проблеми, банката да поеме и продаде имота ни. В повечето случаи това няма да се случи, но също така не може да се твърди, че е напълно невъзможно. Така че, ако се чудим дали се изплаща прекомерното плащане на ипотеката, отговорът е: в повечето случаи да.

Надплащане на ипотека или спестяване на депозит – кое е по-добре?

Можете да се срещнете с мнението, че парите, за които искахме да преплатим заема, е по-добре системно да се внасят в депозита и това ще ви позволи да постигнете по-голяма печалба. Наистина ли е така? Въпросът е относително сложен.

Източник: stateaid-bg.org


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *