Кои са предимствата на стоманените плугове?

плугове
плугове

Плуга е една от най-критичните части от агрикултурната техника. Използва се за разораване на почвата и за подготвянето и за засаждане. Плуговете имат богата история – те са описани в египетските стенописи и са споменати дори в Библията. Съвременния плуг води своето начало от американския изобретател Джон Диър, който революционализира технологията на машината, като я изгражда от стомана.

Ранните плугове

Преди 1700 г., американците са изпозлвали дървени плугове, с които да подхранват и обработват земята си. Дървото бързо било оставено на заден план, след като ковачите създали първите железни ленти върху плуговете, това били извити метални пластини, с които се преобръщала почвата. Дървените плугове не се произвеждали в големи количества, защото техните части не били стандартизирани. Дейвид Пийкок патентовал плуга с чугунено ухо от ковано желязо и със стоманени остриета през 1807г., a  през 1814 г. Джетро Ууд патентовал плуга със сменяеми части.

Джон Диър

Джон Диър бил пътешественик, ковач, който се преместил в Илинойс през 1826 г. и бързо се ориентирал в проблемите, които имат неговите клиенти с техните плугове. Почвата в средния запад била влажна и по-тежка от тази на изток и земеделските работници трябвало често да прекъсват своята работа, за да изтъргват почвата от задръстените плугове. Първият плуг на Джон Диър бил изобретен от счупено острие на меч, оформен като труп. По- късно той създавал и продавал плугове с полирани железни лопати и стомани части. Също така, той открил чрез експеримент, че качеството на стоманата оказва влияние на работата на плуга.

Предимства на стоманения плуг

Този тип плугове са ефикасни с дебелата си копка в богата глинеста почва, в която дървените и железни плугове претърпяват провал. Стоманените плугове разриват почвата режейки през нея, вместо да я събират. Стоманения плуг е също така изшлайфан от смилащото действие на почвата, която го поддържа по-остър и изчистен.

Взаимодействие

„Пеещия плуг“ на Диър, наречен така заради пронизителният вой, който прави когато оре е бил толкова търсен, заради което през 1857 г. новооткритата компания на Джон Диър изработва 10.000 плуга, много от които били натоварени във вагони и изпратени на запад. Следващото голямо агрикултурно откритие дошло след 1870 г., когато били създадени първите плугове с място за човек.

В днешно време плуговете са модернизирани и подобрени значително. С тях обработката на почвата е в пъти по-бърза и приятна за земеделците. В случай, че се нуждаете от плугове с отлично качество разгледайте каталога на Mass.bg, където ще откриете богат избор от видове във вариации с различен брой тела и приложения.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *