Разликата между QLED и OLED

Света на иновациите и новите технологии на пръв поглед създава все по-уникални възможности като визия, звук, цветове въплътени в новото поколение телевизори. Потребителите обаче сякаш не се ориентират много добре в тези иновации, защото крайният продукт е съпроводен от сложни абревиатури, разлика в предложенията на различните фирми, заблуждаващи реклами и т.н.

 

Затова в този текст ще разгледаме една специфика засягаща разликата между QLED и OLED технологиите – толкова шумно рекламирани в последните години.

 

Какво е QLED?

Най-общо казано, това са LED телевизори, които обаче използват квантови точки, за да подсилят картината в ключови за крайното изображение зони. Разбира се Самсунг, твърдят, че тази технология е специална и предоставя нива на яркост, които надвишават всяка конкурираща се телевизионна технология. Другите изтъкнати предимства са по-добрите нива на черното и повечето цветове от LED телевизорите без квантови точки.

 

Какво е OLED?

OLED означава органичен диод, излъчващ светлина. Много просто казано, OLED телевизорите са направени с органични съединения, които светват, когато се хранят с електричество – оттук идва  терминът излъчващ дисплей. Единична OLED е с размер на един пиксел, така че отнема милиони от тях да светят и да се изключват независимо, за да запълнят телевизионния екран. Поради тази гъвкавост, когато пикселите на OLED TV са изключени, те са напълно изключени и изглеждат напълно черни.

 

Прилики, разлики, съпоставки

 

Когато се сравнява нещо толкова ново и недоказало се пред масовия потребител в България има риск да се попадне в субективен капан. Затова в един компромисен вариант ще посочим някои главни разлики, някои прилики на базата на общите качества, които потребителите търсят.

 

Що се отнася до тънкостта на телевизорите, съвременните модели стават все по-тънки. Нещо напълно реално за OLED и QLED телевизорите, с разликата, че OLED ще може да се навива и интегрира на места, които не сме си представяли.

Нивото на черното е друг важен фактор в определяне качеството на картината. Според експертите OLED имат предимство тук, защото при тях по-дълбоките черни правят по-силен контраст и по-богати цветове, което осигурява по-реалистичен и заслепителен образ. Проблемът при QLED, въпреки видния напредък, е в подсветката, която използват. Просто около ярките обекти се получава лек ореол, което размазва линии предназначено да бъдат резки и добре различими.

Когато говорим за яркост обаче, QLED телевизорът има видимо предимство. Добавката на квантовите точки изиграва тук голямата си роля. Моделите са с претенция за превъзходен „цветен обем“, което означава, че могат да направят всички цветове в наличния спектър по-ярки, без да губят насищане. Производителите на телевизори с QLED твърдят също, че те са по-добри за HDR съдържание, заради спектралните акценти в изображенията.

При ъгъла на изображението, OLED имат малко предимство, защото QLED губи част от цветовата палитра и контрастта когато има странично движение, или нагоре и надолу. Предимството на OLED е и в консумацията на мощност, заради екстремната им тънкост и липсата на подсветка, поради това изисква по-малко мощност.

Достъпността, тоест начинът по-който управлявате функциите на телевизорите също е от голямо значение. Тук QLED имат предимство, защото при OLED панелите имаме използване при много повече марки телевизори. Така всеки един модел има своите специфики, докато QLED на Самсунг са постигнали много лесно управление и онлайн обновление чрез приложения.

При всички положения, заради развитието на технологиите, разликите и предимствата на едната технология пред другата, в различните компоненти, съвсем скоро ще бъдат намалени. Точно както стана и с цената, която постепенно се изравни на пазара. Но ако можем да обобщим с няколко думи, е редно да се каже следното:

При поставянето на QLED в сравнение с OLED по отношение на качеството на картината, OLED са крачка напред, въпреки че QLED  имат значителен напредък по отношение на старите LED телевизори. OLED е по-светъл, по-тънък, използва по-малко енергия, предлага най-добър ъгъл на гледане.

Чисто практично QLED има свой собствен набор от предимства с възможности за яркост, а с последните добавки, също се подобряват нивото на черното и зрителното поле. За мнозина, телевизор с QLED ще има по-голямо значение, тъй като QLED гледан през деня ще предложи по-добра картина. Когато светлините угаснат, OLED е по-привлекателен избор. В този смисъл, няма точен избор, има индивидуален подход пред  това, което търсите и което бихте предпочели за вашия дом, заведение, офис и т.н.

 

Източник: invest-news.eu

 

 


Публикувана

в

,

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *