Къща под наем: кредитиране на малки частни къщи

По-малко обезпокоителен, така нареченият класически заем за жилище – за закупуване на завършена къща или нейното изграждане върху вече приватизиран парцел. В този случай както самият сайт, така и всяко ликвидно имущество могат да служат като обезпечение в банката.

Друго предимство на този вид кредитиране е, че банката ще бъде по-малко взискателна към документацията, придружаваща строителството. И цената на заема е много по-малка, а периодът за разглеждане и вземане на решение за предоставяне на такъв заем за жилище е не повече от месец.

При кредитиране на физически лица за закупуване на частни къщи – „не вили“, няма значителни проблеми. Като правило в този случай заемът се издава съгласно стандартната схема. Купуването на завършен дом на кредит е най-добрият вариант за кредитиране за кредитополучателя и за банката, казват банкерите.

В този случай банката, след като оцени реалната цена на завършената къща, достатъчно бързо издава заем за къщата и при стандартни лихвени проценти, които са подобни на лихвените проценти по кредитирането за закупуване на апартамент. Понякога, ако има рискове от ликвидност на обезпечението, банката може да увеличи лихвения процент по жилищен кредит с 1-2% или да увеличи размера на първоначалната вноска от 10% на 40%.

Къща под наем: заем за просторни и престижни вили

Вторият вид кредитиране е закупуване на къща на кредит във вилно градче . Времето за обработка на заема е изключително кратко (някои банки обмислят заявление за заем в рамките на три седмици). Обезпечението за банката в този случай е директно закупеният имот. За купувача често се превръща в необходимост от теглене на кредит за къща в самата банка, с която компанията продава. А банките, възползвайки се от ситуацията, излагат необосновано високи цени на заеми за къщи.

В случай на кредитиране на покупка на вила, въпросите за оценка на финансовото състояние на кредитополучателя, оценка на реалната стойност на вилата и парцела, както и ликвидността на ипотекирания имот са много важни. В крайна сметка вилите, за разлика от апартаментите, включително тези от класа „лукс“, имат значително по-ниска ликвидност.

Продажбата на вила, заложена от банка, е много дълга процедура, която изисква допълнителни финансови разходи. Ето защо банките са изключително предпазливи по отношение на процедурата за оценка на обезпечението и степента на неговата ликвидност.

Заем за къща, която все още се строи, се счита от повечето банкери за възможен само ако по време на строителния процес са били издадени целеви облигации или е създаден фонд за финансиране на строителството . В този случай банките издават жилищен заем на физически лица, обезпечени с целеви облигации или удостоверение на участник във фонд за финансиране на строителството, докато кредитополучателят поема задължението, след завършване на строителството, да издаде договор за залог за вече построена вила.

Кредитирането от този тип се извършва само след като предприемачът на вилната общност е акредитиран в банката и съответното споразумение е сключено между банката и предприемача. Лихвите за жилищни заеми могат да бъдат с 1-2% по-високи от стандартните лихви, но могат да бъдат и нормални. Това до голяма степен зависи от финансовото състояние на кредитополучателя.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *