Кредитна история

Повечето купувачи, които поне веднъж са закупили нещо на кредит, неизбежно се въвеждат в базата данни с кредитни истории. Това са самите „черни списъци“, както се наричат, които отразяват всички взаимодействия между банки (или други финансови институции) и кредитополучатели. Малко история.

Законът „За кредитните истории“ беше приет от факта, че банките започнаха масово да предлагат потребителски заеми, клиентите можеха да направят покупка веднага в магазина в рамките на няколко минути и дори без пари в себе си. Съответно кредитното натоварване нарасна. И точно за да се види как потенциалният кредитополучател изпълнява задълженията си за плащане, колко целесъобразно е да се отпусне заем като цяло и при какви условия банките започнаха да следят доста изкъсо кредитната история на хората.

Ако потенциален кредитополучател никога преди не е получавал заем и банката получава „нулева“ кредитна история, рейтингът все пак ще се изчислява въз основа на социално-демографски данни – пол, възраст, образование, семейно положение, старшинство, собственост и т.н. Дори наличието на глоби за неправилно паркиране може да повлияе на решението на банката. Тя трябва да разберете дали лицето Х има някакви задължения и да проверите тези данни на уебсайта на федералната съдебна служба.

Въз основа на данните за платежната дисциплина на кредитополучателя се прави прогноза за това как точно ще се правят редовни плащания по заема в бъдеще, дали е имало забавяния или някакви неплащания по минали заеми (ако преди това човекът е имал задължения по друг кредит) тъй като ипотеката често се издава за достатъчно дълъг период от 10 -15 години. Между другото, повечето откази за издаване на ипотека са свързани именно с отрицателна кредитна история.

Има случаи, когато кредитополучателят е погасявал навреме всички предишни заеми, но за съжаление е имало технически закъснения от страна на банката. В този случай е наложително да се коригират тези грешки, като се свържете със съответното звено и представите нужните документи, че всички задължения са изпълнени изцяло, банката няма претенции и не е имало забавяния по вноската на кредита.

Източник: https://kreditolandia.net/


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *