Как да изберем икона на Богородица

През възраждането на Православието иконите все повече се срещат в домовете на руснаците. Традиционно се счита, че е по-добре да ви се подарят икони или вие да ги дарите. Това е и причината иконите да са подходящ подарък за приятели, децата им или на кръстници. Образът на Божията майка ще бъде приветстван с благоговение и любов във всеки дом. Необходимо е да изберете иконата на Божията майка, ръководена от интуицията или „по зова на сърцето“.

Можете да изберете иконата на Богородица в антикварен магазин, арт салон или да я купите във всеки манастир със собствена работилница за рисуване. Смята се, че древните молещи се икони имат голяма сила, но светците на възрастните хора твърдят в своите богословски произведения, че всяко осветено изображение е храм. Казват, че литографският образ, залепен за дървото, и старият семеен образ са силни само заради нашата вяра. Ето защо, ако нямате достатъчно средства за закупуване на скъпа рядка икона, вземете обикновена литографска икона от църква.

Иконите на Богородица са направени според църковните канони и представляват няколко традиционни теми, така че те имат едно и също име. Можете да си купите Virgin: Vladimirskaya, Kazan, Tikhvinskaya, Feodorovskaya, Iverskaya, Smolenskaya-Novgorod. Освен това има икони: „Нежност“, „Търси смирение“, „Възстановяване на мъртвите“, „Неочаквана радост“, „Цариц“ и много други. Има списък с болести и скърби, който посочва какви болести и тревоги са защитени от тази или онази икона на Божията майка. Ако човекът, на когото дарявате иконата, има проблеми, изберете икона, на която трябва да се молите, за да се отървете тревогата си като подарък.

Образът на Богородица трябва да присъства във всеки дом. Ако не предоставите иконата по предназначение, изберете иконографското изображение „Чувствителност“ или „Ръководство“ („Hodegetria“). Първият тип включва иконите на Богородица: Владимирска, Донская, Толгская, Феодоровская, а вторият – Казан, Скорошлушница, Тихвински, Иверская.

Ако искате да закачите иконата на Богородица преди да влезете в къщата, изберете за това каноничната картина на „Покров на Света Богородица“.

 

Полезен съвет

Иконите са традиционно поставени така, че когато се обръщат към тях по време на молитва, човекът е обърнат на изток. Те се поставят на отделен рафт, покриват се със салфетка или се окачват на стената.

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *