Какво трябва да знам за ипотечният кредит

Ипотечният кредит е паричен заем, обезпечен с ипотека, т.е. правото, което заемодателят има върху имуществото в случай на неизпълнение от лицето, което е взело назаем парите. Най -често срещаният случай на ипотечно кредитиране е този на финансиране на недвижими имоти, като придобитото жилище служи като обезпечение за кредитора. Може да се използва и за получаване на паричен заем, обезпечен с ипотека.

Ипотеката може да направи възможно:

  • Финансиране на придобиването на недвижим имот;
  • За получаване на паричен заем (потребителски кредит) независимо от местоназначението.

Ипотеката може да се отнася до един или повече активи, независимо дали това е финансираният актив или елементите, които съставляват активите на абоната.

Ипотечният кредит може да бъде с фиксирана или променлива лихва, като предоставената сума е пропорционална на стойността на собствения капитал на обезпечението (ипотекирано).

Как работи ипотеката?

Ипотечните заеми за лесен кредит за недвижими имоти могат да бъдат определени при закупуване на нов или стар имот, независимо дали става въпрос за основно или вторично жилище или за инвестиция в недвижим имот под наем.

Ипотеката трябва да бъде направена пред нотариуса и поражда публикуването от службите на поземлената книга. Ипотеката има същия срок като заема. Продължителността му не може да надвишава 50 години.

Ипотека може да бъде запорирана по всяко време, например ако имотът бъде препродаден. Съдебните разноски са отговорност на длъжника.

Средната продължителност на ипотечния заем е между 15 и 30 години. В продължение на няколко години с увеличаването на цените на м2 продължителността на ипотеките се е увеличила средно от 15 на 20 години.

Докато заемът тече, кредитополучателят погасява по определен график, като условията за погасяване се състоят както от размера на лихвата, изчислен върху непогасената главница, така и от амортизацията на привлечения капитал.

В зависимост от договорите, ипотеката може да бъде уредена предварително без неустойки за предсрочно плащане.

Как работи ипотеката

Ипотечният кредит може да се използва за финансиране на покупка на недвижим имот, но не само: той може също да позволи покупка на движимо имущество (мебели, уреди, автомобили и др.), предоставяне на услуги (особено пътуване), работа и др. .

Както и при финансирането на недвижими имоти, заемът може да бъде обезпечен с недвижим имот: след това кредиторът тегли ипотека и установява съотношение между стойността на заема и стойността на имота (дяла). Ако имотът не е предмет на друга ипотека, този коефициент може да се увеличи до 80%.

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *