Предимствата и недостатъците на различните видове кухненски печки

Винаги е добре да знаем каква готварска печка искаме и търсим. За да не избираме дълго между различни варианти и функции, първото и най-важно нещо е да видим какви са нуждите ни. Налага се да преценим с какво място разполагаме и как можем да го вентилираме. За какви допълнения си заслужава да плащаме? Колко ще ни струва този уред? На какъв дизайн да се спрем?
Стандартните печки имат 4 котлона и 55 литра фурна. В България са популярни и по-малки– с два котлона и по-тясна фурна. Този тип готварски печки са може би най-енергоспестяващият вариант и предлагат по-добро съотношение цена- функции. От друга страна вградените уреди предоставят повече възможности да организирате добре пространството. Те също се предлагат в много разновидности и изглеждат по-стилно, но струват повече. Предимството им е, че фурната и котлоните са отделени един от друг уреди и биха могли да се разположат на различни места в кухнята.
Какви са предимствата и недостатъците на газовите и електрическите печки? Газовите определено са по-икономични, но не са удачни за малки помещения без добра вентилация. Неудобство е, че трябва да намерите място за газовата бутилка и да я презареждате на всеки 3-4 месеца. Електрическите уреди не са толкова взискателни и са снабдени с доста екстри, но тук също е нужно да съобразите мощността на печката с контакта и натоварването на мрежата.
Печките с керамични плотове са по-бързи и по-енергийно ефективни от обикновените котлони, но изискват специални грижи и препарати за почистване. Основните плюсове на уредите с газови котлони пък са, че бързо нагряват, лесно се регулира топлината и веднага се вижда промяна в храната. Печките с индукционни стъклокерамични плотове са най-енергийно ефективни от всички горепосочени варианти– около 90% от енергията отива по предназначение. Освен това работят само, ако върху тях има съд и така се избягва разхищението на енергия и съответно големите сметки за ток.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *