Подови Настилки за Нашият Дом

В днешно време съществуват голям брой подови настилки, между които да избираме когато правим ремонт на нашият дом или ще обзавеждаме ново жилище. Всяка подова настилка си има своите предимства и недостатъци, които ще се опитаме да ви представим, както и това коя настилка за какъв тип помещение е подходяща.

Балатум/Линолеум
Представата на повечето хора за балатума е от старите панелни жилища, чиито подове бяха покрити с ниско качествен балатум. Но в днешно време балатумът и неговият по-скъп брат линолеумът са много по-качествени. Голямото им предимство, е че цветовата гама им е много богата, като успешно имитират изгледа на други видове естествени подови настилки. Балатум лесно се чисти, но недостатъка му е че бързо се износва и лесно се наранява. Освен това и е лесно запалим. Не е подходящ за влажни помещения.

Мокет
Мокета е подходяща подова настилка за спални помещения, но не толкова подходяща за детски стаи. Трудно се поддържа и събира прах, за това ако поставяте мокет в детска стая трябва да го чистите по-усърдно и по-често. Усещането за самият мокет е приятно, топло и меко. Подходящ е за спалните помещения, защото често в тях се разхождаме боси. Не е подходящ за натоварени помещения, защото се износва бързо и се зацапва лесно.

Естествени Настилки от Дървесина
Към тях спадат естественият паркет, дюшемето и корковите настилки. Естественият паркет е една от най-добрите и качествени подови настилки, но за сметка на това е една от най-скъпите и най-капризните. Трудна е за монтаж, изисква се голям майсторлък за да се постави правилно. Самата поддръжка е трудна и скъпа. Ако сте решили да поставяте такъв под вкъщи, трябва да знаете че ви чака доста работа по поддръжката му, иначе много бързо ще го повредите. Като положителни черти ще споменем това че е дълготраен при правилна поддръжка, може да изкара десетилетия. Подлежи на освежаване, много добър изолатор е и внася топлина и уют във вашият дом.

Корковите покрития са нови на пазара. Предлагат се както като подови нстилки, така и за покрития на стените и тавана. Корка има превъзходни звуко и топло изолиращи свойства. Лесен е за монтаж и като цена е на средното ниво. Поради порестата си структура е необходимо наслагването на допълнително покритие. Голямо предимство на корка е че не задържа прах.

Ламиниран паркет (Ламинат)
Ламинираният паркет или казано по народному Ламинат е евтиният вариант на естественият паркет. Изработен е от пресовани дървестни частици, които са покрити с ламинирано покритие. Предимството му е че е евтин, лесен за монтаж и има хиляди десени в различни цветови гами.

Горните настилки са подходящи за сухи помещения. За мокри помещения или повърхности на открито са подходящи:

Плочки(теракота, фаянс, гранитогрес) и естествен камък
Теракотата е подходяща за подове в банята, кухнята и мокрите помещения. Фаянса е по-подходящ за стените на тези помещения. А гранитогреса се използва предимно при повърхности изложени на атмосферните влияния. И при трите вида има голям избор от цветове и десени. Естественият камък е доста скъп и труден за поставяне, но пък за сметка на това изглежда страхотно.

Повече информация за подовите настилки и друга важна информация за вашият дом и обзавеждане можете да намерите на нашият сайт.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *