Почистване на мозайката – какви грешки не трябва да правим

Вече повече от двадесет и два века мозайката украсява само най-луксозните сгради.

mozaika_osnovno-pochistvaneМозайката е вид декоративно изкуство, което датира от I век пр. н.е и се използва за създаване на картини чрез малки фрагменти от стъкло, керамика или камъчета. Една от най-известните художествени композиции е Палестринската мозайка, която изобразява сцени от живота на египетската династия Птолемеи. Днес могат да се видят и други красиви шедьоври в реставрирани от древността богаташки къщи и дворци или дори като важен акцент в интериорното обзавеждане на съвременния човек, който изпитва особен афинитет към красивото. Естествено мозайката изисква специални грижи, защото най-основната грешка, която правят собствениците, е да допуснат безценната й стойност да изчезне под напластяванията от замърсявания. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да почистите безупречно малките елементи.

Не подценявайте вида на мозайката. От изключително значение при избора на този тип декорация е структурата на материала. Венецианското стъкло намира приложение при орнаментирането на басейни, тъй като се характеризира с дълъг експлоатационен период под вредното въздействие на различни бактерии. За облицовката на стените и подовете дизайнерите използват керамичната, а за най-изтънчената визия в обзавеждането се предпочита мраморната мозайка. Мраморът се характеризира с податливост към надрасквания, абсорбира бързо течности в дълбочина и се оцветява от пигментиращи вещества. Най-честата грешка, която може да се допусне при поддържането му се състои в това да не се изтрие веднага мокрото петно, защото то попива от повърхността през порите и променя формата на шарките. Хигиенизирането с много влажна кърпа също крие риск. Правилният начин е да се използва микрофибърен моп, тъй като той задържа достатъчно влага, без да оставя ивици след изсъхването. За сухо почистване се препоръчва акрилен моп, а абсорбиращата кърпа може да се пере в пералнята.

Почистването с екологични средства не може да бъде вредно. Понякога не е съвсем така. Мраморната мозайка се надрасква лесно от абразивни препарати и със сигурност ще останат сериозни вдлъбнатини от хигиенизирането със сода бикарбонат. Оцетната киселина пък разяжда. Някои естествени разтвори за почистване също могат да окажат негативно влияние върху декорацията, затова експертите се доверяват само на предназначени за целта детергенти. Препаратите имат сертификати за качество. Нормите  изискват те да бъдат напълно безвредни за здравето на клиентите и да са съобразени с концепцията за опазване на околната среда. За професионално машинно почистване на мозайка може да се обърнете към http://borivan.com/services/pochistvane-na-estesveni-nastilki/mashinno-pochistvane-na-mozaika.html.

Почистена, но незащитена. Тайната на красивата мозайка се крие в нежните грижи. Специализираните фирми по почистването следват единствено утвърдени практики с доказани резултати. При поддържането на декорацията се използват високотехнологични машини и препарати за премахване на стари вакси и напластена мръсотия. Но хигиенизирането не приключва дотук, защото настилката е доста уязвима. Експертите нанасят полимерна емулсия, която предпазва повърхностния слой от вода, мухъл, плесен и надраскване. Този препарат остава незабележим, дори засилва естествения цвят на камъка.  Има антихлъзгащ ефект.

За тънкостите на отличното почистване се доверете на професионалните служители в областта. Вече и с нова услуга – абонаментно почистване, при което вие може да заявите какви параметри да включва пакета и през какъв период от време. В някои случаи дори може да се приложи гъвкав подход само с едно позвъняване, а цените си заслужават след като видите пълната промяна на екстериорното и интериорно пространство.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *