Защо някои осветителни тела са с по-високи цени от останалите?

Ако наскоро ви се е налагало да купувате осветителни тела, вероятно са ви направили впечатление по-високите цени на някои продукти. Редица фактори участват в ценообразуването на осветителите, включително технология, дизайн, марка и  предназначение. Тук ще се спрем на няколко причини даден осветител да се окаже много по-скъп от друг, включително такъв със сходни параметри и приложение.

Материали

Няма как два сходни по визия полилея да струват еднакво, при положение, че единият е от ковано желязо и кристал, а другият от обикновен метал с хром покритие и обикновено стъкло. Материалите, използвани за изработката на двата сходни осветителя са много далеч един от друг във финансовата скала. Кованото желязо е много скъп материал, заради специфичните методи на производство и изключително трудоемката ръчна обработка.

Същото важи и за кристала. Той е най-скъпият вид стъкло, като цената му обикновено е напълно оправдана, заради изяществото и неповторимото му обаяние. Дори звукът при докосване на кристалите е много по-изискан и приятен от този при допир между два предмета от обикновено стъкло. Формата, големината и броят на елементите, съставящи осветителя също оказват влияние върху цената.

Предназначение

Има значение какво е специфичното предназначение на едно осветително тяло за определяне на неговата цена. По правило светлоизточниците, предназначени да се използват на открито или в помещения с висока влажност са по-скъпи от обикновените. Те имат влаго и прахоустойчивост, обозначена с абревиатурата IP (Ingress Protection), последвана от двуцифрено число, показващо степента на защита срещу проникване.

Когато корпусът е защитен срещу навлизане на вода и твърди частици, осветителят няма как да не бъде малко (или повече) по-скъп от незащитения. В производството му са вложени повече средства, включително под формата на специален вид материали. Влагоустойчивите осветителни тела са и с по-дълъг експлоатационен живот, а често спадат и към промишленото осветление, което е по-начало по-скъпо от битовото.

Технология

Електрическото осветление е на почти 150 години, а едва през последните 30 до 50 години се използват източници на светлина (електрически крушки), различни от добре познатата ни крушка с нажежаема жичка. Газоразрядни, ксенонови, халогенни и LED, крушките от различните видове са базирани на различни технологии. Колкото по-съвършена е дадена технология, толкова по-висока е цената е светлоизточника, базиран на нея.

В момента най-скъпи са LED лампите, защото тази технология е най-съвършена по отношение ефективност, безопасност, експлоатационен живот и сфера на приложение. Ако се колебаете между LED и халогенна лампа тип луна, то вероятно е заради по-високата цена на първата. Тя е безспорно по-добрият вариант, така че препоръчваме да изберете нея.

Тип на осветлението

Осветителните тела се делят спрямо начина, по който разпръскват светлината. Съществува основно осветление, както и фоново, насочващо и акцентиращо. В единия случай имаме стандартен светлоизточник, с който осветяваме стаите в дома си, докато в другия би могло да се касае за лед лента, с която сме осветили отделни елементи на интериора – мебели, плотове, стълбища, витрини и т.н.

Декоративните осветителни тела се предлагат на малко по-високи цени, което не би трябвало да е проблем, понеже са опционален светлоизточник. Ако искате да осветите произведенията на изкуството, които сте окачили на стените в дома си или да създадете ефект тип „звездно небе”, това ще ви коства една не малка сума. Все пак луксозният интериор се постига с повече средства. В противен случай луксът щеше да присъства във всеки дом.

Научи повече в e-osvetlenie.eu

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *