Най-често задавани въпроси за използването на слънчеви колектори

1. Добра алтернатива ли са слънчевите колектори на електрическите и газови бойлери?
Все още не може да се гледа на вакуумните слънчеви колектори като пълноценни заместители, а по скоро като допълнителна подпомагаща ги система. Соларните колектори не могат напълно да заместят електрическите и газовите си братовчеди през най-студените дни на годината. Вярно е обаче, че през голяма част от годината те осигуряват 60-70% от нуждите на домакинството от топла вода, а през по-топлите месеци тези проценти достигат до 100.
2. Колко време ще отнеме възвръщането на инвестицията ми?
За разлика от преди години, сега слънчевите колектори са много по-достъпни, като цената им не е много по-висока от един газов или електрически бойлер. Намаляването на сметките за ток следно са около 25-30% в зависимост от членовете на семейството. Това означава, че за около 3-4 години системата ви за топла вода ще се изплати напълно. Сами можете да си направите сметка колко ще са ви печалбите през годините на използване на колекторите (20-30 години).
3. Могат ли слънчевите колектори с „Heat pipe” да се използват в студено време?
Да, колекторите могат да работят и до температури под -30 градуса, но представянето им значително се влошава. Въпреки това, при малко под нулата соларната ви система може да ви осигури сравнително добра температура на водата (около +45 градуса).
4. Какво се случва ако една от стъклените тръби се счупи?
Първо, тръбите са много здрави и не е никак лесно да се счупят (издържат на градушка с големина на зърното 25 мм), но ако все пак най-лошото се случи системата продължава да работи без проблем. Счупената тръба се заменя много лесно с нова, а цената и изобщо не е висока.
5. Може ли да се получи топла вода ако времето е облачно?
Да, въпреки че облаците пречат на слънцето колекторите не спират да доставят топла вода. Дори и при силна облачност и валежи системата продължава да работи, макар и с по-ниска интензивност.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *