Камина – алтернатива за отопление на вашия дом

Сред голяма част от хората е разпространено мнението, че камината е просто аксесоар целят задоволяване на естетически потребности или проява на финансови възможности. Всъщност, освен да краси вашия дом, тя може да бъде и ефикасен начин за отопление.
Всеки от вас може да избере камина за отоплението на своя апартамент или вила , като пазарът предлага разнообразни решения в тази област: камини на дърва, камини на биоетанол, камини с водна риза и др. Важно е да уточним, че изборът на камина зависи от вида и големината на вашия дом.
Така например, за отоплението на апартамент можете да изберете камина на биоетанол. Те са подходящи за по-малки единични помещения. Не очаквайте да стоплите четири или 5 стаи с една камина на биоетанол. На пазара се предлагат изключително много модели от този тип и всеки може да избере най-красивото или ефективно за него решение. Трябва да споменем, че към момента камините на биоетанол не са много-популярни в България, а предвид високата цена на биоетанола все още се използват предимно с естетическа цел, отколкото за отопление.
Камините с водна риза са най-подходящи за отопление на целия дом. Тук трябва да уточним, че говорим предимно за използването при отопление на къща, тъй като при тяхното използване е необходимо поставяне на радиатори във всички стаи, които ще се отопляват, а това става доста-трудно в жилищен блок (респективно апартамент). Този тип камини функционират на следния принцип: след изгарянето на твърдото гориво (в повечето случаи дърва) водата се затопля до необходимата температура и циркулира в радиаторите с помощта на водна помпа. Тук отново можете да избирате между голямо разнообразие на модели с различна големина, консумация и работна температура.
Разбира се, камините на дърва си остават класика в бранша. Освен, че може да ви стопли класическата камина ще създаде и незаменим домашен уют. Те са най-подходящи за отоплението на едно помещение и макар да се използват различни начини за разпределяне на топлината, от такъв тип камини, в няколко стаи, в повечето случаи тези способи остават неефективни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *